Persberichten

AA
Brede steun voor maatregelen tegen btw-fraude



Het Europees Parlement sprak vandaag steun uit voor de richtlijn ter Bescherming van de Financiële Belangen van de EU (de zogenaamd ‘PIF Richtlijn’) en maakt zo van de inning van de btw tussen landen en van de strijd tegen btw-fraude een consistent geheel. Het bevat ook de aanzet tot de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie.

Bart Staes (Groen), lid van de Budgetcontrolecommissie, ziet alleen maar voordelen: “Dit is een eerste stap richting harmonisering van het strafrecht. Dat lidstaten jaarlijks 50 miljard euro aan btw-inkomsten mislopen is totaal onaanvaardbaar. Dat geld had naar publieke dienstverlening moeten gaan. Door nu de definitie van fraude en het opleggen van straffen beter op elkaar af te stemmen, kan de strijd tegen dit soort economische misdrijven makkelijker gevoerd worden en kunnen overheden makkelijker hun belastingen innen.”

“De stemming vandaag is bovendien een opsteker voor de handhavingsautoriteiten in de lidstaten en het nog op te richten Europees Openbaar Ministerie. Het toont verder aan dat de EU bereid is streng op te treden tegen dit soort criminelen die erop uit zijn de overheidsinkomsten uit diverse Europese budgetten in eigen zak te steken.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?