Persberichten

AA
Besluit EP sterkt lidstaten bij verbieden van GGO-teelten

Nieuwe Europese regels over het verbouwen van genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's) moeten lidstaten meer mogelijkheden bieden om deze teelten op hun grondgebied te verbieden. Dat is de belangrijkste strekking van een rapport dat vandaag werd goedgekeurd door de milieucommissie van het Europees Parlement. "Een goede zaak, want een overgrote meerderheid van de Europese burgers willen geen voedsel met GGO's. Alleen lijken de biotech multinationals en hun politieke slippendragers dat maar niet te willen begrijpen," aldus Europees parlementslid en mede-onderhandelaar Bart Staes (Groen!).

De Europese Commissie wil de patstelling die al jaren bestaat rond het wel of niet toestaan van GGO's doorbreken. Slechts enkele lidstaten zijn voor, terwijl vele andere landen tegen zijn. De Europese Commissie lanceerde een voorstel dat het wel of niet toelaten van nieuwe GGO's overlaat aan de lidstaten. Maar de Groene fractie in het EP is bezorgd dat dit voorstel het Europese landen de facto onmogelijk zou maken om de introductie van deze teelten nog langer te verbieden.

"De Europese Commissie hoopt ergens dat het deels nationaliseren van de besluitvorming - een anti-Europese houding overigens - over GGO-teelt zal leiden tot een snellere en makkelijker toelating voor deze gewassen," aldus Staes. "Voor ons kan een moratorium en meer onafhankelijk onderzoek het enige antwoord zijn op de bezorgdheid van de meerderheid van Europese burgers."

Staes: "Na deze stemming wordt de autonomie van lidstaten versterkt. Zij die de teelt van deze gewassen willen verbieden hebben nu een juridisch waterdichte mogelijkheid om dat te doen. Lidstaten kunnen dat verbod baseren op milieunormen, zoals het behoud van biodiversiteit of omdat er tegenstrijdige of onvoldoende wetenschappelijke gegevens over dat specifieke gewas bestaan."

Staes: "Gezien de zeer reële bezorgdheden over de contaminatie van conventionele teelten met GGO's, ben ik blij met de brede consensus in het parlement om het voorkomen van dit soort besmetting verplichtend te maken. Die landen die nog geen beleid rond 'co-existentie' hebben, moeten dat alsnog maken. Er was vandaag ook een meerderheid voor een groen amendement dat stelt dat lidstaten een strikte aansprakelijkheidsregelgeving moeten opstellen, om te verzekeren dat 'de vervuiler betaalt' en niet andersom. We willen hier geen Amerikaanse toestanden, waarbij een bedrijf als Monsanto boeren voor de rechter daagt, die tegen hun wil in GGO-gewassen op hun akkers hebben, zonder het zelf te beseffen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?