Persberichten

AA
Bescherming voor consumenten en winkeliers tegen hoge kredietkaartkosten

Het Europees Parlement stelt een maximum aan de kosten die winkeliers moeten betalen voor het accepteren van betaalkaarten. Die kosten zijn momenteel zeer hoog als gevolg van een gebrek aan concurrentie op de kredietkaartenmarkt. Consumenten betalen daardoor te veel voor hun producten. Europees parlementslid voor Groen Bart Staes is tevreden dat het Europees Parlement hier paal en perk aan wil stellen. "De twee grote kredietkaartbedrijven maken woekerwinsten over de rug van de consument. Deze wetgeving kan Europese consumenten jaarlijks meer dan 6 miljard euro besparen", aldus Bart Staes.

Momenteel hebben VISA en MasterCard een duopolie op de Europese markt. Deze bedrijven en banken die bankkaarten verstrekken, verdienen grof geld aan dit gebrek aan concurrentie. Bart Staes: "Dit gaat ten koste van de winkeliers en de consument. Winkeliers rekenen de hogere kost uiteindelijk door aan hun consumenten."

Kredietkaartverstrekkers en banken hebben gezamenlijk belang bij de hoge vergoedingen die in winkels voor kredietkaartaankopen betaald worden, de zogenaamde 'interchange fees'. Hierdoor zijn banken niet geneigd om de transactiekosten van kredietkaartbetalingen omlaag te brengen of om met vernieuwende, goedkopere betaalwijzen te werken.

Het christendemocratische Europarlementslid dat het dossier voor het Europees parlement opvolgde, probeerde onder druk van de hevige lobby, het oorspronkelijke commissievoorstel af te zwakken. "De groenen in het parlement hebben zich daar met succes tegen verzet", stelt Bart Staes. "Een meerderheid in de commissie economische zaken van het parlement legde vast dat de 'interchange fees' voortaan niet hoger dan 7 eurocent mogen zijn voor debit-transacties zoals geld afhalen. Voor betalingen met een kredietkaart mogen deze fees maximum tot 0,3% van het aankoopbedrag oplopen. Verder werden een aantal regels goedgekeurd die het eenvoudiger moeten maken voor nieuwe spelers om zich op de kredietkaartenmarkt te vestigen . Zo kan er meer concurrentie ontstaan.

Bart Staes: "Ik ben blij dat er een oplossing is om uit deze onrechtvaardige situatie te geraken. Nu hopen we dat de wetgeving zo snel mogelijk in werking gaat, zodat consumenten niet langer ongemerkt te veel betalen."

De komende maanden wordt de wetgeving behandeld door de ministers van financiën in de Raad.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?