Persberichten

AA
Belangenconflicten Commissaris Cañete blijven sluimeren: tijd voor grondig onderzoek

 

Europees commissaris voor klimaat en energie Miguel Arias Cañete verscheen gisteren voor de commissie juridische zaken van het Europees Parlement om vragen te beantwoorden over zijn relaties met een aantal dossiers die potentiële belangenconflicten en/of corruptie met zich meedragen (1). Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen: “Deze hoorzitting legt opnieuw grote twijfels bloot over de geschiktheid van Cañete voor het ambt van Europees commissaris. Hij slaagde er niet in ons gerust te stellen over de verschillende belangenconflicten die opduiken rond hem en zijn familie.”

 

Staes: “Dit versterkt ook de twijfels over het feit of hij de ethische standaarden, die nodig zijn in zijn ambt als Europees Commissaris, wel kan naleven. Als men oprecht meent dat de vertrouwenscrisis rond politiek in het algemeen en de EU in het bijzonder, dan zou men er goed aan doen dit serieus te nemen. Begin deze week was het Manuel Barroso die in zee gaat met Goldman Sachs en nu weer dit. Het feit dat wij als groenen al in september 2014 in een open brief aan Juncker helderheid vroegen over de positie van toen kandidaat eurocommissaris Arias Cañete over zijn aandelen in oliemaatschappijen, en dat we nu weer een soortgelijke toestand rond Cañete meemaken, laat uitschijnen dat men dit niet goed beseft in bepaalde Europese kringen.”

 

Er blijkt nu dat er duidelijke gaten zitten in Cañete’s aangifte van belangen, zeker wat betreft zijn relatie tot het Rinconada bedrijf dat naar boven kwam in de Panama onthullingen. De Commissie vindt het niet nodig om de activiteiten van Cañete en zijn vrouw te onderzoeken, want ze vinden dat de onthullingen van de Panama documenten geen belangenconflict met zich meebrengen. Staes: “Hoe kan de Commissie daar zo zeker van zijn zonder dit zelfs maar te onderzoeken? Het vermijden van belangenconflicten impliceert ook geen onethisch gedrag stellen en dat moet hier onderzocht worden.”

 

Staes: “De gesloten zitting gisteren in het EP, was een heel onbevredigende vertoning en we roepen commissaris Cañete dan ook op om te getuigen voor de parlementaire onderzoekscommissie die eveneens sinds gisteren beginnen werken is rond de onthulling van de Panamadocumenten.”

 

Staes: “Enkel door deze belangrijke zaak op een transparante manier te behandelen, kunnen we het legitieme gebrek aan vertrouwen van burgers in de EU instellingen terug winnen. De juridische parlementscommissie moet ook de keuze van EP voorzitter Schultz om deze hoorzitting achter gesloten deuren te houden, onderzoeken. Er moet een duidelijke procedure komen volgens welke het Parlement degelijk onderzoek kan voeren en enig potentieel belangenconflict van commissarissen die eenmaal op post zitten, kan vermijden.”

 

(1) Zie dit overzicht van zaken waar de Groene/EVA groep uitleg over wil van commissaris Cañete http://www.greens-efa.eu/fileadmin/dam/Images/Transparency_campaign/list_of_cases_raising_doubts_about_Canete.pdf

 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?