Persberichten

AA
146 miljoen euro naar fonds voor energiebesparing

Het Europees Parlement besloot vandaag om 146 miljoen euro beschikbaar te stellen voor energiebesparing en groene energieprojecten. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) is tevreden dat hierover ook overeenstemming is bereikt met de lidstaten en feliciteert collega parlementslid Kathleen van Brempt. Eerder verzetten een aantal landen, waaronder Nederland, zich tegen dit voorstel. Zij wilden dat dit geld terug zou vloeien naar hun eigen begroting.

Staes: "Dit Europees geld is overgebleven uit het pakket maatregelen om de economische crisis tegen te gaan en kan nu via het fonds voor energiebesparing alsnog ingezet worden om de economische crisis en de klimaatcrisis te bestrijden. Dit is een krachtige impuls voor projecten voor energie-efficiëntie en de exploitatie van hernieuwbare energiebronnen."

Met dit energiefonds kunnen allerlei energiebesparende en innovatieve projecten worden gefinancierd. Staes: "Het goede is dat dit Europese bedrag dankzij een multiplier effect tot acht kan vermenigvuldigd worden, omdat ook lokale of regionale overheden vervolgens investeringsprojecten aanvullen. Investeringen in energiebesparing verdienen zichzelf op redelijk korte termijn terug. Maar omdat de investeringskosten hoog zijn hebben (bouw)bedrijven een extra stimulans nodig, zeker in deze tijd van economische crisis. Met dit fonds kan werk gemaakt worden van een vergroening van de economie."

Staes: "Ik verwelkom naast energiebesparing, ook de projecten op het gebied van microwarmtekrachtkoppeling, kleinschalige hernieuwbare energieopwekking en de integratie van gedecentraliseerde en lokaal geïntegreerde hernieuwbare energiebronnen in de electriciteitsnetwerken. Ook de inzet van hernieuwbare energie in het openbaar vervoer, zoals elektrische en waterstofvoertuigen en efficiënte buitenverlichting van openbare infrastructuur. Tot slot het stimuleren van technologische oplossingen voor elektriciteitsopslag."

"Als de EU zijn doelstelling wil halen om in 2020 20% energie minder te gebruiken, zijn extra investeringen hard nodig. Voorspellingen geven aan dat we pas op de helft zitten van ons Europese doel om onze collectieve energiefactuur te doen dalen en daarmee ook het klimaatbeleid vooruit te doen gaan. Daarom is het ook goed dat de industriecommissie van het parlement begin november erover stemde de doelstellingen voor energiebesparingen bindend te maken. Ik kan alleen maar hopen dat de Europese energieministers in december en de regeringsleiders op hun speciale energietop van 4 februari, goed luisteren naar het positieve wetgevende werk dat in het Europees parlement gebeurt."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?