AA
Onduidelijke regelgeving inzake natuurlijke en organische cosmetica - parlementaire vraag E-5442/2010

Onduidelijke regelgeving inzake natuurlijke en organische cosmetica
1. Momenteel bestaan allerlei certificaten die elk een eigen definitie hanteren van een organisch product.
— Hoe wil de Commissie hier duidelijkheid in scheppen?
— Vanaf wanneer definieert de Commissie cosmetica als een organisch product?
2. Wat is het minimumpercentage aan natuurlijke ingrediënten alvorens een product natuurlijk mag worden genoemd en is water in dit percentage meegerekend als natuurlijk ingrediënt?
3. Op het etiket van cosmetica zou duidelijk moeten staan hoeveel percent van elk ingrediënt aanwezig is in het product. Is de Commissie van plan hierin nog verder initiatief nemen?
4. Natuurlijke en organische producten worden vaak onterecht als milieuvriendelijk bestempeld, terwijl met de verpakking en de productie geen rekening wordt gehouden. Hoe staat de Commissie hier tegenover?
5. Organische en natuurlijke producten worden in de cosmetica soms direct of indirect als veiliger bestempeld. Deze bewering is niet acceptabel aangezien alle producten reeds moeten voldoen aan alle veiligheidsvereisten volgens de verordening(EG) 1223/2009 . Welke interpretatie geeft de Commissie hieraan?

***
ANTWOORD VAN COMMISSARIS Dalli (op 2 september 2010)

Volgens Richtlijn 76/768/EEG van de Raad (de cosmeticarichtlijn) (1) moeten alle cosmetische producten die in de EU in de handel worden gebracht, veilig zijn. De richtlijn maakt in de definitie van een cosmetisch product geen onderscheid tussen “natuurlijke” en andere cosmetische producten. Er zijn geen wettelijke voorschriften die bepalen wanneer een cosmetisch product als “natuurlijk” of “organisch” mag worden aangemerkt. Zo geldt er geen minimumpercentage voor de hoeveelheid “natuurlijke” ingrediënten die een product moet bevatten om als “natuurlijk” te worden gekenmerkt.

Het is de Commissie bekend dat er in de EU een aantal particuliere initiatieven zijn om criteria voor de indeling en etikettering van bepaalde cosmetica als “natuurlijk” vast te stellen. Deze regels maken echter geen deel uit van de huidige cosmeticawetgeving van de EU.

Artikel 6 van de cosmeticarichtlijn bepaalt dat op de verpakking van een cosmetisch product een lijst van ingrediënten moeten worden vermeld. Het percentage van elk ingrediënt hoeft echter niet op het etiket te worden aangegeven. Wat beweringen betreft, bepaalt artikel 6, lid 3, dat de lidstaten alle noodzakelijke maatregelen moeten treffen om te waarborgen dat bij het etiketteren, het ten verkoop aanbieden van en het maken van reclame voor cosmetische producten de tekst, de benamingen, merken en afbeeldingen of andere al dan niet figuratieve tekens niet worden gebruikt om aan deze producten kenmerken toe te schrijven die deze niet bezitten.

Natuurlijke en organische aanduidingen van het product hebben betrekking op het product zelf (d.w.z. de voor de vervaardiging gebruikte producten) en niet op de hele levenscyclus van het product (waaronder de verpakking). Inderdaad wordt vaak gedacht dat “natuurlijke producten” ook milieuvriendelijk zijn, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. De EU-milieukeurregeling biedt consumenten en producenten daarvoor een duidelijk houvast. Milieukeuren kunnen worden toegekend aan zepen, shampoos en haarconditioners die voldoen aan de milieucriteria in de bijlage bij Beschikking 2007/506/EG van de Commissie (2). Om voor de EU-milieukeur in aanmerking te komen moet een product voldoen aan criteria die via een comitéprocedure worden vastgesteld en in een besluit van de Commissie worden bekendgemaakt. Die criteria worden op wetenschappelijke grondslag vastgesteld, met inachtneming van de hele levenscyclus van een product en de belangrijkste milieueffecten.

Verordening (EG) nr. 1223/2009 betreffende cosmetische producten (de cosmetica-verordening)(3), die in de plaats komt van de cosmeticarichtlijn en vanaf 11 juli 2013 van toepassing is, eist eveneens dat cosmetische producten die in de EU op de markt worden aangeboden, veilig moeten zijn, wat moet worden aangetoond aan de hand van een productveiligheidsrapport.

De nieuwe cosmeticaverordening bevat geen specifieke criteria en voorschriften voor “natuurlijke” cosmetica. Wel moet de Commissie volgens artikel 20 in samenwerking met de lidstaten een actieplan opstellen betreffende voor cosmetische producten gebruikte beweringen en moet zij prioriteiten bepalen voor de vaststelling van gemeenschappelijke criteria voor beweringen die ten aanzien van cosmetische producten worden gebruikt. De Commissie heeft een werkgroep opgericht om de momenteel over cosmetische producten gedane beweringen te onderzoeken en categorieën aan te geven waarvoor specifieke gemeenschappelijke criteria zouden kunnen gelden. Een van die categorieën is de bewering “natuurlijk” waarvan sommige cosmetische producten voorzien zijn. Het is de bedoeling dat de gemeenschappelijke EU-criteria voor de bewering “natuurlijk” in de tweede helft van 2011 worden afgerond en vanaf 2012 worden toegepast.

______

[1] PB L 262 van 27.9.1976, blz. 169.

[2] PB L 186 van 21.6.2007, blz. 36.

[3] PB L 342 van 22.12.2009, blz. 59.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?