AA
Maatregelen tegen de jaarlijkse commerciële zeehondenjacht in Canada - parlementaire vraag E-2592/2011

Ondanks het verbod op de handel in zeehondenproducten, vastgelegd in Verordening 3668/09, door de EU aangenomen met grote meerderheden, blijven ons berichten bereiken over barbaarse en wrede praktijken bij de commerciële zeehondenvangst in Canada. De vangst is vooral gericht op jonge dieren en gaat gepaard met ernstige wreedheden, iets wat onaanvaardbaar is voor een meerderheid van de Canadezen zelf.

Kan de Commissie ons meedelen welke maatregelen de EU overweegt bovenop de bestaande wetgeving om Canada ertoe aan te zetten een einde te maken aan deze barbaarse en schokkende praktijken, waar een meerderheid van zowel Europeanen als Canadezen zich tegen verzet?

Hoe zal de Commissie reageren op het verzoek van Canada om een dispute resolution panel op te zetten in het kader van de procedure voor de WTO om het EU-verbod op de handel in zeehondenproducten aan te vechten?

***
ANTWOORD VAN COMMISSARIS POTOCNIK (op 29 juni 2011)

De Commissie is van mening dat Verordening (EG) nr. 1007/2009 betreffende het invoerverbod van zeehondenproducten, vastgesteld door de Raad van Ministers en het Europees Parlement, samen met de uitvoeringswetgeving (Verordening (EU) nr. 737/2010) tegemoetkomt aan de bezorgdheid van de EU-burgers over de zeehondenjacht en voorts ervoor zorgt dat alle internationale verplichtingen worden nagekomen. Zij beschermt ook de fundamentele economische en sociale belangen van de Inuit en van andere inheemse bevolkingsgroepen die zich met zeehondenjacht bezighouden, om te verzekeren dat hun levensonderhoud niet nadelig wordt beïnvloed.

De Commissie overweegt momenteel geen aanvullende maatregelen op bovengenoemde wetgeving.

Met betrekking tot het verzoek van Canada om een orgaan voor geschillenbeslechting in te stellen, zal de Commissie deze wetgeving met kracht verdedigen, zoals zij dit doet met alle EU-wetgeving.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?