AA
Enquête over biologische landbouw - parlementaire vraag P-1065/13

Sinds 15 januari 2013 (tot 10 april 2013) loopt op de website van de Commissie de enquête "Herziening van het Europees beleid voor biologische landbouw - Wetgeving en actieplan".
We kregen al diverse reacties en opmerkingen over de vragenlijst. Veel consumenten vinden de vragen te technisch (bijvoorbeeld vraag 3), te tendentieus (soms zeer opvallend, bijv. 4.3) of te zwart-wit (bijv. 4.1).
Meerdere vragen vereisen een nuancering, maar hier is geen ruimte voor (zeer vergaand op dat vlak is 4.16).
Er is nauwelijks ruimte voor eigen inbreng, dat moet dan via een apart mailadres. Dit lijkt niet bepaald een aanmoediging om echt je mening te kunnen geven.
Soms is het alsof de biowetgeving alle problemen moet gaan oplossen, terwijl andere wetgeving misschien logischer is, maar ook daarvoor is geen ruimte om dit aan te geven (bijv. de vragen i.v.m. ggo's).
Is de Commissie bereid de enquête bij te sturen, of - indien niet - ze weg te halen tot een nieuwe, meer genuanceerde en klantvriendelijke vragenlijst ter beschikking is?

Wie de enquête graag invult, kan bijgaand document gebruiken als 'handleiding'.

*** ANTWOORD VAN COMMISSARIS CIOLOS op 20 februari 2013 ***

De Commissie heeft in haar werkprogramma voor 2013 een herziening van het bestaande beleids en wetskader voor de biologische productie opgenomen, meer bepaald Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad. In dit verband is op 15 januari een openbare raadpleging — aan de hand van een online vragenlijst — van start gegaan die loopt tot 10 april. De herziening betreft de wetgeving over biologische landbouw, maar niet het wetskader over genetische gemodificeerde organismen.

Deze raadpleging is enthousiast ontvangen, zoals mag blijken uit de 25 000 antwoorden die tot dusverre zijn binnengelopen. De diensten van de Commissie hadden deze belangstelling verwacht en precies daarom is geopteerd voor een vragenlijst met gesloten vragen: de antwoorden daarop kunnen namelijk automatisch worden geanalyseerd aan de hand van statistische software. Verder uitgewerkte antwoorden kunnen eenvoudig via e mail naar de diensten van de Commissie worden gestuurd. De Commissie heeft reeds 600 dergelijke bijdragen ontvangen.

Uit respect voor de vele mensen die de vragenlijst al hebben beantwoord, is de Commissie niet van plan de lijst te wijzigen of te verwijderen. De Commissie is van mening dat een goed evenwicht is bereikt: het publiek wordt om zijn mening over technische kwesties gevraagd zonder dat de zaak al te eenvoudig wordt voorgesteld. Hoe dan ook zullen de resultaten zorgvuldig worden geanalyseerd.

De openbare raadpleging is overigens maar één deel van het raadplegingsproces. De Commissie heeft al met meer dan 90 belanghebbende partijen gesproken en pleegt geregeld overleg met de raadgevende groep biologische landbouw.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?