AA
Bouwwoede Canarische eilanden - parlementaire vraag E - 001112/2011

Recent bereikten ons zorgwekkende berichten van inwoners van de Canarische eilanden over de bouwwoede die heerst op deze eilanden. De inwoners zijn bezorgd dat enorme projecten en complexen het uitzicht van de eilanden dramatisch zullen wijzigen, zonder dat rekening wordt gehouden met het authentieke karakter en de unieke natuur van de eilanden.

Bovendien verschenen in de internationale pers berichten omtrent bouwovertredingen door lokale hotels op Lanzarote, gefinancierd met EU-middelen. De lokale autoriteiten oordeelden dat 24 hotels, waaronder 7 die EU-financiering ontvingen met het oog op het verbeteren van de werkgelegenheid in de regio, gebouwd werden met overtreding van de regels ter bescherming van het kwetsbare landschap. Meer dan 30 ambtenaren en zakenmensen werden gearresteerd in verband met illegale bouwvergunningen en het anti-corruptieteam van de EU is ermee belast ervoor te zorgen dat de EU-subsidies die gebruikt werden om illegale bouwwerken te financieren, worden terugbetaald. Er wordt gesteld dat reeds 19 miljoen euro kon worden gerestitueerd. Zeven van de acht hotels die EU-financiering ontvingen, werden als illegaal gekwalificeerd door de lokale autoriteiten. Hoewel op de regering de verplichting rust elke omstandigheid die de biosfeer kan aantasten, te melden aan de UNESCO, was de organisatie niet op de hoogte van de illegale bouw van de hotels. UNESCO verklaarde dat deze bouwovertredingen de status van Lanzarote als biosfeer in gevaar kunnen brengen, indien de bouwwerken niet in staat zijn de lokale behoeften en milieunormen te respecteren.

1. Is de Commissie op de hoogte van deze situatie waarbij hotels gefinancierd met Europese middelen, worden gebouwd in strijd met de regels ter bescherming van het kwetsbare en unieke landschap van Lanzarote?

2. Is men erin geslaagd reeds een deel van de EU-financiering te restitueren? Klopt het bedrag van 19 miljoen euro dat in dit verband wordt genoemd?

3. Welke (controle)maatregelen denkt de Commissie in de toekomst te nemen om te vermijden dat bouwwerken, tot stand gebracht met EU-middelen, de regels met betrekking tot landschapsbescherming overtreden en de unieke status van het eiland of gelijkaardige regio's in gevaar brengen?

*** ANTWOORD VAN COMMISSARIS HAHN (op 4 april 2011) ***

1. De Commissie is op de hoogte van de door het geachte Parlementslid genoemde situatie en werkt nauw met de Spaanse autoriteiten samen.

2. Naar aanleiding van gerechtelijke uitspraken in Spanje in mei 2009 kon inderdaad 19 miljoen euro worden teruggevorderd.

3. Bij de financiering van het cohesiebeleid is er een gedeeld beheer tussen de Commissie en de lidstaten. De Commissie stelt de prioriteiten en thematische gebieden voor investeringen in het kader van het cohesiebeleid vast. Op basis daarvan stelt elk land of elke regio zijn of haar eigen programma op. De Commissie is niet betrokken bij de selectie van projecten voor EU-financiering: dat is de taak van nationale en regionale autoriteiten (de beheersautoriteiten), tenzij het om grote projecten gaat die in totaal meer dan 50 miljoen euro waard zijn.


De belangrijkste maatregelen om te voorkomen dat EU-middelen worden gebruikt voor de financiering van bouwwerken die in strijd met de milieuvoorschriften worden gebouwd, kunnen als volgt worden samengevat: de lidstaat zet volgens de normen in de desbetreffende verordeningen beheers- en controlesystemen op; de Commissie voert systematisch controles uit om te waarborgen dat de EU-middelen naar behoren en in overeenstemming met de EU-voorschriften worden besteed. Indien onregelmatigheden aan het licht komen, worden de desbetreffende projecten geschrapt uit het volgende betalingsverzoek van de lidstaat aan de Commissie; indien achteraf duidelijk wordt dat Europese middelen voor illegale projecten zijn gebruikt, wordt de lidstaat verzocht zelf het ten onrechte uit de structuurfondsen ontvangen bedrag te compenseren; hiertoe wordt de bijdrage van de EU geheel of gedeeltelijk ingetrokken. Indien de lidstaat op dit punt in gebreke blijft, kan de Commissie overeenkomstig de verordening een financiëlecorrectieprocedure inleiden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?