Quorn is een
vleesvervangend product, dat gefabriceerd wordt op basis van Fusarium venenatum, een schimmel. Quorn wordt, in
verschillende vormen, op de markt gebracht door Marlow Foods. Eind mei berichtte de BBC op zijn website over een onderzoek waarin
Zwitserse en Duitse wetenschappers beschrijven dat een man zware allergische reacties vertoonde na het eten van
Quorn. Ook de Amerikaanse consumentenorganisatie CSPI (Center for Science in the Public Interest) beweert een
zeshondertal klachten te hebben verzameld van personen die na het eten van Quorn zware allergische reacties
vertoonden. In september 2003 berichtte diezelfde organisatie over een studie die aantoont dat 4,5% van de Quorn
etende Britse bevolking allergisch reageert op de vleesvervanger.
Is de Europese Commissie
op de hoogte van de vermelde studies over allergische reacties op de vleesvervanger Quorn? Zo ja, wat is de
opinie van de Europese Commissie over deze zaak?
Op 21 maart 2002 stuurde het CSPI een brief
aan de heer David Byrne, Commissaris voor Consumentenzaken, om deze problematiek aan te kaarten. Heeft
Commissaris Byrne op deze brief geantwoord? En zo ja, wat was de inhoud van dit antwoord?
Wat
denkt de Europese Commissie te ondernemen om deze zaak verder te onderzoeken, en eventueel op te lossen?