Parlementaire tussenkomsten

AA
Openbare financiën in de Europese Monetaire Unie - stemverklaring

De uitslag van de stemming is duidelijk. Een meerderheid van het EP wil dat de Europese Commissie en de ministers van Financiën ten volle gebruik gaan maken van de flexibiliteit in de Europese begrotingsregels om zo de schadelijke effecten van bezuinigen op de economie tegen te gaan.

Deze stemming betekent een belangrijk keerpunt want de conservatief-liberale meerderheid binnen de Europese Commissie en de Ministerraad was de afgelopen jaren blind voor de negatieve effecten van de bezuinigingen op de economie. Ook in het Europees Parlement waren rechtse partijen kritiekloos over het gevoerde bezuinigingsbeleid. Langzaam maar zeker begint nu ook bij hen door te dringen dat hun strategie niet werkt.

In het Europarlement is er nu voor het eerst een meerderheid voor een toon met meer kritiek. Begrotingscommissaris Olli Rehn heeft eind 2012 verschillende malen gepleit voor een soepelere toepassing van de Europese begrotingsnormen om zo de overheidsinvesteringen aan te jagen.

De toon van het Europese debat verandert. Nu het beleid nog. De begrotingen moeten op orde, maar in een langzamer tempo zodat we de recessie niet onnodig verlengen. We moeten de eurolanden langer tijd geven voor het terugdringen van begrotingstekorten en ruimte voor duurzame en sociale investeringen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?