Parlementaire tussenkomsten

AA
Kinderarbeid in de cacaosector - debat
Ivoorkust en Ghana staan in voor 70 procent van de wereldwijde productie van cacao en de Europese Unie importeert 80 procent vanuit West-Afrika, naar hier.

Wij hebben alle kennis van de vele en talloze verslagen over kinderarbeid. Die is zorgwekkend. Als Unie zorgen wij ook voor de sterkste chocolade-industrie. Dus wij hebben een verantwoordelijkheid, wij moeten iets doen tegen deze toestanden. Wij moeten zorgen voor goede toestanden, zowel op economisch als op sociaal gebied. En het is goed dat wij in dit debat kinderarbeid betrekken.

De resolutie van collega Moreira is een goede resolutie. Zij geeft één van de twee wegen aan waardoor wij kinderarbeid kunnen verhinderen. Eén van die twee wegen is zorgen voor meer samenwerking, door know how uit te wisselen, door ervoor te zorgen dat iedereen goed samenwerkt en inderdaad te zorgen voor een distributiesector waarin cacao waar kinderarbeid aan te pas komt geen kans krijgt.

Maar de tweede weg, collega's, is zorgen voor eerlijke prijzen, voor goede prijzen. En de internationale cacao-overeenkomst zou daar meer aan moeten doen, zou handen en tanden moeten hebben om daar iets aan te doen. Want laat ons wel wezen, als wij goede prijzen hebben, kunnen mensen hun geld verdienen. Als er lage prijzen zijn, dan is er armoede. Armoede leidt tot kinderarbeid, dus zorgen voor faire prijzen is een absolute noodzaak en is een element in deze discussie.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?