Parlementaire tussenkomsten

AA
Debat over het Jaarverslag 2010 van de EIB
Bart STAES: Rapporteur voor advies van de Commissie ontwikkelingssamenwerking . − Voorzitter, collega's, commissaris, ook ik wil op mijn beurt de heer Hoyer verwelkomen. Het is de eerste keer dat hij hier is en ik hoop op een vruchtbare samenwerking. Ik wil focussen op vier zaken: allereerst de oproep aan de Europese Investeringsbank om regelmatig verslag uit te brengen over de bereikte resultaten, waaronder ook mededeling van concrete gegevens over de eindbegunstigden. Meneer Hoyer, hoe reageert u op dit concrete verzoek?

Ten tweede: het externe mandaat van de Europese Investeringsbank - dat wil zeggen de acties buiten de EU in het kader van de ontwikkelingssamenwerking - moet in volledige overeenstemming zijn met artikel 208 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, waarin is bepaald dat vermindering en uitroeiing van armoede in de ontwikkelingslanden de voornaamste doelen van het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid van de Europese Unie zijn. Zich daarop concentreren is dus van ontzettend groot belang.

Ten derde: de Europese Investeringsbank moet ervoor zorgen dat naleving van alle EU-normen, maar ook van alle internationale normen op ecologisch gebied, op sociaal gebied en op mensenrechtengebied een systematische voorwaarde is voor financiering door de EIB. Dat betekent dus dat bedrijven die deze normen schenden, of bedrijven die geregistreerd staan in belastingparadijzen eigenlijk niet in aanmerking mogen komen voor EIB-steun. Meneer Hoyer, hoe reageert u op deze eis van het Europees Parlement?

Tenslotte, het vierde en positieve punt is dat de EIB zich concentreert op de strijd tegen klimaatverandering en zich inzet voor hernieuwbare energie. In dit verband zeggen wij heel klaar en duidelijk: EIB, concentreer u daarbij op gedecentraliseerde, kleinschalige en off-gridprojecten en zorg ervoor dat plattelandsgebieden zo op een goede manier toegang tot energie krijgen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?