AA
Handelsverdrag India brengt gezondheid van miljoenen in gevaar

In het Europees Parlement is een felle strijd losgebarsten over onderhandelingen die de EU met India voert over een groot vrijhandelsverdrag. Het parlement is sterk verdeeld over afwegingen die moeten worden gemaakt tussen bedrijven en mensen in de EU en in India. Met name de verstrekking van medicijnen aan de allerarmsten, in het bijzonder aidsremmers, komt in gevaar.

Eén van de hete hangijzers betreft goedkope medicijnen voor ontwikkelingslanden. In uitgelekte teksten uit de onderhandelingen staat dat Europese bedrijven India voor de rechter kunnen gaan slepen om productie van generieke medicijnen. India produceert meer dan 80% van alle generieke anti-AIDS medicijnen die wereldwijd in ontwikkelingslanden wordt gebruikt. India produceert niet de merkvarianten, maar goedkope versies met dezelfde werkzame stoffen. Dat is in India wettelijk toegestaan wanneer de volksgezondheid in gevaar is zoals het wereldwijde aidsprobleem. Europese medicijnenbedrijven willen echter dat hun eigendomsrechten beter worden beschermd.

GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini: "De Europese Unie moet stoppen de rol van India als producent van betaalbare, generieke medicijnen voor ontwikkelingslanden te dwarsbomen. In 2000 kostte een aidsbehandeling tienduizend euro per persoon per jaar, maar dankzij de medicijnen die India produceert is dat nu minder dan 50 euro geworden voor mensen in ontwikkelingslanden. Miljoenen armen in de wereld zijn hier afhankelijk van. Het handelsverdrag zal ertoe kunnen leiden dat al deze mensen verstoken worden van medicijnen."

De stemming in het Europees Parlement vandaag laat grote verdeeldheid zien. De Christendemocraten, Liberalen en Conservatieven willen dat de onderhandelaars meer nadruk leggen op belangen van Europese bedrijven. De Groenen en andere linkse partijen roepen op om meer nadruk te leggen op belangen van honderden miljoenen armen wiens gezondheid op het spel staat.

De huidige voorstellen gaan over generieke medicijnen, maar naast die problematiek speelt al langer de discussie over patenten op nieuwe medicijnen. In dat licht vindt Sargentini het extra kwalijk dat er voor de lobby van de farmaceutische industrie zo hard wordt gelopen. "De Europese Unie moet in de onderhandelingen met India verder kijken dan de belangen van Europese bedrijven. Bijna drie kwart van de mensen in India leeft onder de armoedegrens. Europese bedrijven testen medicijnen, voordat ze in Europa op de markt komen, in India. Wanneer de tests succesvol zijn worden ze voor veel geld verkocht op de Europese markt. Ik vind het onterecht dat na die tests de bevolking van India plotseling het volle pond moet gaan betalen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?