AA
Groen verwelkomt rechtszaken Europese Commissie tegen Hongarije

De Europese Commissie sleept de Hongaarse regering voor de rechter omdat deze de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en van de toezichthouder rond gegevensbescherming aantast. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) verwelkomt het feit dat de Commissie opkomt voor de rechtsstaat in Hongarije. Maar de Commissie mag de regering-Orbán tegelijkertijd niet laten wegkomen met een repressieve mediawet.

"De Hongaarse regering probeert controle uit te oefenen over instellingen die, in het belang van burgers, democratie en rechtsstaat, onafhankelijk behoren te zijn", zegt Staes. "Premier Orbán wil meer dan tweehonderd rechters met vervroegd pensioen sturen. Daarnaast heeft hij de toezichthouder op gegevensbescherming ontslagen. Het is terecht dat eurocommissaris Viviane Reding van Grondrechten dit niet accepteert en naar het Europees Hof van Justitie stapt."

De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Hongarije wordt nog door andere wetswijzigingen bedreigd, zoals de mogelijkheid van gedwongen overplaatsing van rechters. Reding dreigt daarom ook naar de rechter te stappen, indien de regering-Orbán geen gevolg geeft aan de adviezen van Europese constitutionele experts.

Staes: "Het is goed dat de Commissie op dit punt druk blijft uitoefenen op Hongarije. Helaas zwijgt zij over de Hongaarse mediawet, die de regeringspartij Fidesz nog steeds veel te veel greep geeft op de pers. Weliswaar heeft Boedapest wijzigingen van de mediawet aangekondigd, maar die zouden wel eens cosmetisch van aard kunnen zijn, zo leert de ervaring met Orbán. Ook hier is een stok achter de deur nodig."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?