AA
Europese Commissie neemt zorgen over ACTA niet weg
De Europese Unie, de Verenigde Staten en een aantal andere landen zijn ver gevorderd met het antinamaakverdrag ACTA. Vandaag debatteerde het Europees Parlement erover met eurocommissaris Karel de Gucht. Hij heeft de zorgen van GroenLinks niet weg kunnen nemen. De bescherming van intellectuele eigendomsrechten dreigt nog steeds ten koste te gaan van burgerrechten en consumentenbelangen.

Het Europees Parlement heeft in maart de positie ingenomen dat ACTA alleen mocht gaan over de bescherming van merknamen en geografische aanduidingen, niet over auteursrecht en octrooien. De Europese Commissie en de nationale regeringen hebben deze wens van het parlement naast zich neergelegd, constateert GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini. “Daardoor bevat ACTA nu een problematisch internethoofdstuk.”

“Hoewel de meest aanstootgevende bepaling over aansprakelijkheid van internetproviders voor auteursrechtinbreuken van internetgebruikers is verdwenen uit de laatste concept-tekst van ACTA, bestaat nog steeds het gevaar dat providers onder druk worden gezet het internetverkeer van gebruikers te gaan filteren, als een soort private politie voor de entertainmentindustrie”, waarschuwt Sargentini. Zij wijst erop dat de Britse provider Virgin is bij wijze van experiment al is begonnen met Deep Packet Inspection (DPI) om schendingen van auteursrecht op te sporen. Filters tegen filesharing worden bovendien besproken in de dialoog die de Europese Commissie voert met internetproviders en de entertainmentindustrie. “Hier dreigt een forse aantasting van de privacy. Die kant moeten we niet op.”

Tot ergernis van het Europarlement zijn de onderhandelingsteksten nog steeds geheim. “We zijn afhankelijk van gelekte documenten (pdf). Dat is een aanfluiting voor de democratie,” vindt Sargentini.

Het Europees Parlement neemt deze week geen resolutie aan over ACTA. Wel heeft een meerderheid van de europarlementariërs inmiddels een schriftelijke verklaring ondertekend, die duidelijke eisen stelt aan het eindresultaat van de onderhandelingen. Zo verlangt het parlement dat grondrechten als de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy niet worden aangetast. Sargentini: “Met deze verklaring verplicht het Europarlement zich ertoe om ACTA uiterst kritisch te beoordelen, wanneer zijn instemming wordt gevraagd met de definitieve tekst.”

“Of ACTA daadwerkelijk tot stand komt, eind deze maand in Tokyo, is overigens nog de vraag. De Gucht wierp in het debat de vraag op of het spel de knikkers nog wel waard is, gezien de vele slappe compromissen. Ik wil de eurocommissaris aanmoedigen om die vraag ook te stellen aan zijn onderhandelingspartners en aan de Europese regeringen.”
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?