AA
Europees Parlement stemt voor toelating Bulgarije en Roemenië tot Schengen

Het Europees Parlement stemde woensdag met overgrote meerderheid voor de toelating van Bulgarije en Roemenië tot het Schengenverdrag over het opheffen van grenscontroles tussen EU-lidstaten. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij met de stemming en zegt dat dit een logische volgende stap is voor de twee jongste lidstaten van de EU. Het is nu aan de Europese ministers om morgen te besluiten om deze landen daadwerkelijk tot het Schengengebied toe te laten treden.

Roemenië en Bulgarije voldoen aan de technische en juridische criteria om toe te treden tot Schengen. Het opheffen van de grenscontroles tussen deze twee landen en de andere lidstaten is dan ook niet meer dan logisch, stelt Sargentini. “Burgers van deze landen kunnen al vrij reizen binnen de EU, maar ze moeten door grenscontroles. Het is dan ook vreemd dat een Roemeense arts die op bezoek wil gaan bij zijn familie in Hongarije eerst door een grenscontrole moet, terwijl hij gewoon een EU-burger is en binnen de EU reist.” Nu Roemenië en Bulgarije voldoen aan de criteria wil het Europarlement dan ook dat de grenscontroles tussen de EU lidstaten worden opgeheven.

Het belangrijkste discussiepunt bij de toelating van Roemenië en Bulgarije tot Schengen waren de zorgen over corruptie en criminaliteit. Sargentini geeft aan dat deze zorgen terecht zijn, maar ze niet opeens gebruikt mogen worden om de criteria voor Schengen op te hogen. “Je kunt niet bepaalde criteria hanteren en vervolgens tegen Bulgarije en Roemenië zeggen, jullie voldoen aan die criteria, maar er komt alleen voor jullie nog wat extra’s bij. Dat is een ongewenste dubbele standaard tussen de verschillende landen. De zorgen om corruptie en criminaliteit zijn terecht en Bulgarije en Roemenië moeten, samen met de EU, hier keihard tegen optreden. Deze maatregelen moeten echter in een apart kader worden uitgevoerd en niet in het kader van Schengen.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?