AA
Europa moet Turks ja beantwoorden met impuls toetredingsonderhandelingen
Met het “Ja” van de Turkse bevolking voor grondwetswijzigingen is vandaag een belangrijke stap gezet om Turkije en Europa tot elkaar te laten komen. GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini stelt dat Europa deze positieve ontwikkeling moet beantwoorden door een impuls te geven aan de toetredingsonderhandelingen.

“Deze uitslag is een belangrijk signaal en dat vraagt om een antwoord van Europa,” aldus Sargentini. “Europa dringt al jaren aan op deze hervormingen en nu Turkije deze belangrijke stap zet om over de Bosporus te overbruggen, moet ook Europa toenadering zoeken. Er is weliswaar nog een lange weg te gaan, maar wanneer wij duidelijk maken dat dit de richting is die Turkije op moet, zal de Turkse regering eerder geneigd zijn haar belofte na te komen om na de verkiezingen verder te hervormen.”

Sommige tegenstanders van het referendum vinden de hervormingen niet vergenoeg gaan, maar Sargentini stelt daar tegenover dat de wijzigingen in ieder geval een verbetering zijn ten op zichte van de vigerende grondwet. “Ook wij zouden graag verdergaande hervormingen zien en konden ons goed vinden in de Ja, maar het is niet genoeg–campagne. De positieve ontvangst in Turkije van deze voorstellen geven mij hoop dat binnenkort ook andere gevoelige issues, zoals de situatie van de Koerden, op de agenda kunnen worden gezet. Dat is pure winst.”
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?