AA
EU-steun voor verkiezingen in Congo hangt af van hervormingen

Financiële steun van de EU voor de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo (DRC) moet worden gekoppeld aan hervormingen. Zo luidt een resolutie die het Europees Parlement woensdag heeft aangenomen. De EP-leden doen een beroep op de Congolese regering om de democratische instellingen te versterken en om de rechtsstaat en de veiligheid van de bevolking te waarborgen.

Met de resolutie volgen de Europarlementsleden de situatie in Congo op, nadat de presidents- en parlementsverkiezingen van november vorig jaar er door een groot aantal onregelmatigheden, fraude en geweld zijn verstoord. Het Parlement betuigt eer aan het Congolese volk dat massaal aan de verkiezingen heeft deelgenomen en "hiermee bewijst hoezeer het gehecht is aan de totstandkoming van een daadwerkelijke democratie in de DRC".

Veiligheid en de rechtsstaat

Europarlementsleden benadrukken dat de Congolese regering haar inspanningen moet opvoeren om de rechtsstaat en de veiligheid van de Congolese bevolking op het volledige grondgebied te waarborgen. Ze uiten hun bezorgdheid over het feit dat de moordenaars van Floribert Chebeya ondanks een rechterlijke uitspraak nog steeds op vrije voeten zijn en dringen er bij de Congolese autoriteiten op aan de onderste steen boven te halen bij het opsporen van de schuldigen van de gewelddaden en de schendingen van de grondrechten tijdens de verkiezingen van november. Bovendien verzoeken de Parlementsleden de Congolese autoriteiten in naam van de vrijheid van meningsuiting de distributie van de film van regisseur Thierry Michel over de kwestie Chebeya niet te belemmeren.

Sterkere instellingen

De oprichting van een Constitutioneel Hof, diepgaande hervormingen van de onafhankelijke nationale verkiezingscommissie en de efficiënte werking van de hoge raad voor de audiovisuele media en communicatie (CSAC) om te verzekeren dat alle verkiezingskandidaten in de media gelijke kansen krijgen, zijn essentiële voorwaarden voor de succesvolle organisatie van de verkiezingen, aldus de EP-leden.

Financiële steun van de EU afhankelijk van uitvoering van aanbevelingen

Het Parlement spoort de Commissie en de lidstaten ertoe aan de financiële steun van de EU aan de Congolese verkiezingen te koppelen aan de voorwaarde dat de 22 aanbevelingen van de verkiezingswaarnemingsmissie in de aanloop naar de komende provinciale en lokale verkiezingen in de praktijk worden gebracht.

Aan de verkiezingen van november 2011 heeft de EU € 49,5 miljoen bijgedragen.

Ondersteuning van het maatschappelijk middenveld

De Europarlementsleden wijzen met klem op de sleutelrol die is weggelegd voor het Congolese maatschappelijk middenveld. Ze vragen de EU en de internationale gemeenschap dan ook de Congolese ngo's te ondersteunen bij de bewustmaking van de kiezers en de interne verkiezingswaarneming.

***

PERSBERICHT GROENE FRACTIE EP

Congo - Suivi des élections
Les Verts demandent une enquête approfondie sur les violences dans l'Est du Congo

Les députés européens ont questionné la chef de la diplomatie européenne, Mme Catherine Ashton, sur le suivi des élections et le regain de violence en République démocratique du Congo. A l'issue de ce débat, l'assemblée plénière vient d'adopter une résolution qui a été mise au vote ce mercredi 13 juin.

Isabelle Durant, vice-présidente du Parlement européen à l'initiative de la résolution sur le suivi des élections en République démocratique du Congo, a adressé trois propositions concrètes à Madame Catherine Ashton:

"C'est une évidence, Madame Ashton, le 28 novembre 2011, le pouvoir congolais a été mal élu! Je vous fais donc trois propositions concrètes à mettre en œuvre rapidement, indépendamment de notre engagement à long terme pour les populations congolaises. La première concerne le procès suite à l'assassinat de M. Chebeya, le défenseur des droits de l'homme. Je pense qu'un appel est absolument nécessaire pour faire la clarté sur les responsabilités des forces de l'ordre. La diffusion libre et large du film de Thierry Michel sur cette question pourra contribuer à rendre cette clarification possible. Deuxièmement, Madame Ashton, la liberté de la presse. De nombreuses intimidations et arrestations de journalistes ont eu lieu depuis le 28 novembre. Cela doit être relevé, dit et condamné, c'est très important.

La dernière chose, c'est l'insécurité à l'est. La violence se poursuit, la mutinerie impliquant M. Ntanganda est extrêmement inquiétante et a aggravé encore la situation. Il se dit d'ailleurs que des ressortissants rwandais avec des armes lourdes opéreraient dans cette région. Dans ce contexte, je pense qu'il faut interroger les autorités rwandaises. Oui ou non, y a-t-il implication passive ou active du Rwanda dans la présence de ressortissants avec des armes lourdes, alors qu'il y a embargo sur ces armes au Congo? Une enquête approfondie sur cette question doit être diligentée d'urgence."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?