AA
(28/11/07) Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen: de Europese Commissie neemt nieuwe maatregelen

De Europese Commissie heeft vandaag de zesde update vastgesteld van de communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Europese Unie. Het exploitatieverbod voor Blue Wing Airlines uit Suriname en de exploitatiebeperkingen voor Pakistan International Airlines (PIA) worden opgeheven. De nieuwe lijst vervangt de vorige en is reeds beschikbaar op de website van de Commissie 1].


"Deze update toont aan dat luchtvaartmaatschappijen die snelle en goede corrigerende maatregelen treffen om aan de veiligheidsnormen te voldoen, snel van de lijst kunnen worden geschrapt. Dit bewijst ook dat de lijst steeds meer fungeert als een preventief en niet zozeer als een bestraffend instrument voor het waarborgen van de veiligheid van de luchtvaart. In tal van gevallen heeft de Gemeenschap mogelijke risico's voor de veiligheid vooraf met derde landen en luchtvaartmaatschappijen opgelost, alvorens zij genoodzaakt was drastische maatregelen te nemen, zoals het opleggen van beperkingen", verklaarde Jacques Barrot, vice-voorzitter van de Commissie en commissaris voor vervoer.

Blue Wing Airlines en PIA hebben naar aanleiding van hun vermelding op de lijst met succes een actieplan met corrigerende maatregelen uitgevoerd. De autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op deze maatschappijen hebben aangetoond dat zij deze maatregelen hebben gecontroleerd en dat de maatregelen een duurzame oplossing op lange termijn vormen, zodat kan worden vermeden dat dezelfde problemen zich in de toekomst opnieuw voordoen.

In deze update wordt ook benadrukt dat de Commissie en bepaalde landen permanent overleg plegen over de veiligheid van de luchtvaartmaatschappijen van die landen. Zo zal de Commissie, nu zij bewijzen heeft ontvangen van verbeteringen van de veiligheidsnormen, bepaalde Russische luchtvaartmaatschappijen waaraan exploitatiebeperkingen waren opgelegd door de Russische autoriteiten, van nabij volgen en controleren. Voorts worden in deze update ook de inspanningen erkend die de burgerluchtvaartautoriteiten van Indonesië, Iran, Oekraïne en Angola hebben geleverd om de veiligheid te verbeteren door de uitoefening van hun toezichtsverantwoordelijkheden te verbeteren en nauw samen te werken met de Commissie.

In deze update wordt bijzondere aandacht besteed aan de luchtvaartmaatschappijen TAAG Angola Airlines, Mahan Air en Ukrainian Mediterranean Airlines. Deze maatschappijen hebben duidelijk vooruitgang geboekt bij het wegwerken van de oorzaken van hun veiligheidsproblemen, maar aangezien er nog steeds ernstige problemen bestaan die nog niet zijn aangepakt, heeft de Commissie, met de unanieme steun van het comité voor de veiligheid van de luchtvaart, besloten dat het nog te vroeg is om deze luchtvaartmaatschappijen al van de communautaire lijst te schrappen.

De communautaire lijst bevat op dit ogenblik dus acht individuele luchtvaartmaatschappijen waaraan een volledig exploitatieverbod in de Europese Unie is opgelegd, plus alle luchtvaartmaatschappijen uit Equatoriaal Guinea, Indonesië, Kirgizië, Liberia, Sierra Leone, Swaziland en de Democratische Republiek Congo (uitgezonderd één maatschappij). Aan drie luchtvaartmaatschappijen zijn exploitatiebeperkingen opgelegd voor specifieke luchtvaartuigen.

Bij het uitvoeren van platforminspecties in communautaire luchthavens zal prioriteit worden gegeven aan alle vermelde luchtvaartmaatschappijen en de maatschappijen die van de lijst zijn geschrapt, teneinde te garanderen dat ze aan de toepasselijke veiligheidsnormen blijven voldoen.

Voor meer informatie over de zwarte lijst:

http://ec.europa.eu/transport/air_portal/safety/black_list_en.htm

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?