AA
(26/06/08) Informatie van de overheid nu in alle lidstaten gemakkelijker opnieuw te gebruiken. ‘Gemakkelijk genoeg?’ vraagt de Commissie in een nieuwe openbare raadpleging

Overheidsinstanties produceren, verzamelen en delen enorme hoeveelheden informatie, zoals weers-, verkeers- en financiële gegevens, digitale kaarten of toeristische informatie. Deze waardevolle overheidsinformatie kan de basis vormen van nieuwe diensten met toegevoegde waarde, maar vaak vinden ondernemingen en personen het moeilijk om ze opnieuw te gebruiken. De Europese richtlijn Overheidsinformatie van 2003 bevordert het hergebruik van dergelijke informatie in de gehele EU. De richtlijn is nu in alle 27 lidstaten van de EU in nationaal recht omgezet, nu de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen België wegens niet-omzetting van de Richtlijn heeft afgesloten. De Commissie evalueert momenteel de desbetreffende nationale wetgevingen ter voorbereiding van een herziening van de richtlijn Overheidsinformatie, die tegen eind 2008 wordt verwacht. Zij start daartoe een openbare raadpleging, die loopt tot 31 juli 2008.


"Als u uw autonavigatiesysteem gebruikt, maakt u gebruik van diensten die op overheidsinformatie zijn gestoeld. Dit is maar één voorbeeld uit duizenden. Overheidsinformatie is een zeer belangrijke hulpbron voor de digitale industrie in Europa," verklaarde Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en Media. "Nu de wetgeving er in alle lidstaten gekomen is, moeten wij ervoor zorgen dat zij ook in de praktijk werkt."

Overheidsinformatie is een buitengewone hulpbron voor de digitale-inhoudindustrie van de EU. Volgens een onderzoek dat in 2006 is gedaan, wordt de totale omvang van de markt voor overheidsinformatie in de EU op 27 miljard euro geraamd. De EU-richtlijn Overheidsinformatie wil marktbelemmeringen uit de weg ruimen zoals oneerlijke concurrentievoordelen voor overheidsorganisaties die zelf munt slaan uit informatie die zij over particuliere bedrijven verzamelen, bijvoorbeeld via ingewikkelde vergunningsprocedures en hoge lasten. Exclusieve regelingen tussen overheidsorganisaties en één bedrijf voor het exploiteren van overheidsinformatie moeten tegen eind 2008 afgelopen zijn, waardoor belangrijke informatiebronnen voor vele hergebruikers vrij komen. De richtlijn verplicht de lidstaten om meer bekendheid te geven aan de beschikbaarheid van overheidsinformatie en de voorwaarden voor het hergebruik ervan te verduidelijken. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om een interne informatiemarkt tot stand te brengen en Europese bedrijven één stel regels voor te schrijven.

Alle 27 lidstaten van de EU hebben de richtlijn nu in hun nationale wetgeving omgezet. België heeft meegedeeld dat het dit op 8 mei 2008 heeft gedaan, na het arrest van het Europees Hof van Justitie van 13 december 2007 (C-2006/528).

De Europese Commissie heeft onlangs een online openbare raadpleging gepubliceerd om informatie te verzamelen van alle betrokkenen over de toepassing, de gevolgen en de werkingssfeer van de richtlijn Overheidsinformatie. De raadpleging loopt tot 31 juli 2008 en resultaten ervan zullen in de herziening van de richtlijn worden verwerkt.

Achtergrond:

De richtlijn Overheidsinformatie is door het Europees Parlement en de Raad van Ministers in november 2003 vastgesteld. Daarmee werd beoogd overheidsorganisaties middelen aan te reiken om het hergebruik van hun informatiebronnen te bevorderen door regels op te stellen voor de behandeling van verzoeken om hergebruik of de beschikbaarheid van documenten. De lidstaten hadden 18 maanden de tijd (tot 1 juli 2005) om de richtlijn in hun nationale wetgeving om te zetten. De Europese Commissie houdt toezicht op de tenuitvoerlegging van de richtlijn in de lidstaten. Met de afronding van de zaak tegen België (die door de Commissie op 12 oktober 2005 is ingeleid en op 12 december 2006 bij het Europees Hof van Justitie is aangespannen (IP/06/1891)) is de weg geëffend voor een efficiëntere toepassing van deze regels in de gehele EU.

Het document van de Commissie met betrekking tot de openbare raadpleging over de herziening van de richtlijn Overheidsinformatie is te vinden op:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/psi/index_en.htm

Bijdragen tot de openbare raadpleging kunnen worden gezonden naar:

infso-psihelp@ec.europa.eu

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?