AA
(23/06/08) Het lobbyregister van de Commissie: tijd om in te schrijven

De Europese Commissie heeft vandaag haar online register van belangenvertegenwoordigers geopend. Alle belangenvertegenwoordigers die proberen invloed uit te oefenen op het beleid en de besluitvorming van de Europese instellingen, worden verzocht zich in te schrijven. Daarbij moeten ze bepaalde gegevens bekendmaken, zodat de betrekkingen tussen de lobbygroepen en de Commissie transparanter worden.


"Lobbyen is noodzakelijk, en omdat het steeds meer gebeurt, is regulering onvermijdelijk. Gelukkig vinden de lobbyisten dat zelf ook en hebben ze zich bereid verklaard hun reputatie te beschermen en er samen met ons voor te zorgen dat onze contacten volgens de regels verlopen. Door zich in te schrijven kunnen bonafide belangenvertegenwoordigers laten zien dat het hun ernst is", aldus vicevoorzitter van de Commissie Siim Kallas.

Organisaties die zich inschrijven, moeten aangeven wie zij zijn, welke doelstellingen en opdrachten zij hebben en in welke beleidsterreinen zij zijn geïnteresseerd. Daarnaast kunnen ze beschrijven welke activiteiten ze ondernemen en hoe ze proberen te netwerken. Zij moeten ook financiële gegevens bekendmaken, zodat duidelijk wordt welke drijvende krachten er achter de lobbyactiviteiten schuilgaan. Organisaties die namens derden lobbyen, moeten de namen van hun klanten bekendmaken.

Wie zich inschrijft, moet een gedragscode ondertekenen die door de Europese Commissie is goedgekeurd. De algemene beginselen die daarin staan – zoals openheid, eerlijkheid en integriteit – zijn bedoeld als leidraad voor de contacten met de Europese Commissie. De code bevat ook zeven duidelijke gedragsregels die belangenvertegenwoordigers moeten naleven.

Commissaris Kallas zei verder: "De Commissie heeft voorgesteld een gemeenschappelijk register in te voeren voor alle EU-instellingen. Zij is blij dat het Europees Parlement dit idee steunt en voorstelt een gemeenschappelijke werkgroep te vormen om zo snel mogelijk zo'n register op te zetten. De Commissie zal hier graag aan meewerken."

Het meertalige register is online en volledig toegankelijk voor het publiek.

Het register: www.ec.europa.eu/transparency/regrin

Het Europees transparantie-initiatief:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/kallas/transparency_en.htm

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?