AA
(18/04/08) Meer dan 250 miljoen Europeanen gebruiken regelmatig het internet, volgens het Voortgangsrapport ICT van de Commissie

"Het is een welkome politieke koerswijziging dat ICT, de belangrijkste hefboom van de Europese groei, vandaag door alle 27 EU-lidstaten in hun nationaal beleid wordt aangemoedigd. Dit helpt Europa om internationaal te concurreren en moderniseert het dagelijkse leven van Europeanen", zegt Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media. "Het is vooral goed nieuws dat 77% van de Europese ondernemingen, 67% van de scholen en 48% van de artsen nu gebruik maken van snelle breedbandverbindingen. Niettemin liggen sommige streken in de EU nog achterop en zijn ze nog niet volledig aangesloten. Alle EU-landen moeten daarom harder werken om de kloof te dichten, om grensoverschrijdende communicatiediensten en diensten in landelijke en afgelegen gebieden te bevorderen."


Zoals het rapport aantoont, begint de Europese ICT-beleidsstrategie "i2010 - een Europese informatiemaatschappij voor groei en werkgelegenheid" (IP/05/643), die nieuwe EU-initiatieven inzake regelgeving, onderzoek en openbare/particuliere partnerschappen heeft gestimuleerd, resultaten af te leveren. De EU heeft de grootste ontwikkelde consumentenmarkt ter wereld en 100 miljoen breedbandinternetverbindingen en is dus goed geplaatst om te genieten van de economische voordelen van ICT.

In 2007 kwamen er in de EU bijna 40 miljoen nieuwe regelmatige gebruikers van het internet bij (nu 250 miljoen in totaal). De laatste vijf jaar heeft ICT een grote invloed gehad op openbare diensten, vooral door de digitalisering van onderwijs en gezondheid: meer dan 96% van de Europese scholen zijn nu verbonden met het internet; tweederde via breedband, terwijl dat in 2001 nog zo goed als niets was. In de gezondheidssector stuurt of ontvangt 57% van de artsen nu elektronisch patiëntengegevens (17% in 2002) en 46% ontvangt de resultaten van laboratoria elektronisch (11% in 2002). 77% van de Europese ondernemingen beschikte over een breedbandverbinding in 2007 (62% in 2005) en 77% gebruikt het internet voor bankzaken (70% in 2005).

Het rapport van de Commissie is toegespitst op de belangrijkste uitdagingen voor 2008-2010:

Hoewel de Europese ICT-sector sterk onderzoeksintensief is, met niveaus die hoger liggen dan de VS in Zweden (18%), Finland (17%) en Denemarken (11%), ligt dat niveau niettemin onder 1% in Slowakije, Letland en Polen. Om de onderzoekprestaties te bevorderen, zullen de door de EU gefinancierde gezamenlijke technologie-initiatieven inzake nano-elektronica en ingebedde systemen (IP/08/284, IP/08/283), e-gezondheidszorg (IP/08/12) en risicovol hoogtechnologisch onderzoek (IP/07/1931) in 2008 van start gaan.
Bijna 40% van Europeanen gebruikt het internet helemaal niet. Dit gaat van 69% (Roemenië), 65% (Bulgarije) en 62% (Griekenland) tot 13% (Denemarken, Nederland). Om het gebruik van nieuwe on-linetechnologieën aan te moedigen zal de Commissie in 2008 een Gids voor de digitale rechten en plichten van Europese gebruikers publiceren.
Terwijl in sommige landen - Oostenrijk, Tsjechische Republiek, Malta, Portugal - 100% van de openbare diensten voor ondernemingen volledig on-line worden afgehandeld, blijven andere landen achter (Bulgarije - 15%, Polen - 25%, Letland - 30%). In mei zal de Commissie daarom grootschalige projecten op touw zetten ter ondersteuning van pan-Europese openbare diensten, zoals de grensoverschrijdende werking van de elektronische identiteit of elektronische handtekeningen.

Achtergrond:

In de EU is ICT-gebruik goed voor 26% van de onderzoeksinspanningen, 20% van de bedrijfsinvesteringen en bijna 50% van alle productiviteitsgroei. In het rapport van vandaag benadrukt de Commissie de vooruitgang die in de EU en in de lidstaten is geboekt en doet zij voorstellen om het concurrentievermogen en het ICT-gebruik verder te bevorderen. Het recente voortgangsrapport van de Commissie over de interne markt voor telecommunicatie (IP/08/460) toont aan dat 8 EU-landen verder staan dan de VS inzake breedbandgebruik, en dat in 2007 voor het vijfde opeenvolgende jaar de investeringen in de Europese telecomsector zijn toegenomen, tot meer dan € 50 miljard.

Voor meer informatie:

Het i2010-rapport van de Commissie is beschikbaar op

http://ec.europa.eu/i2010

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?