AA
(15/04/08) De Europese Commissie houdt een openbare hoorzitting over meertaligheid





De Europese Commissie houdt vandaag in het conferentiecentrum Borschette een openbare hoorzitting over de rol van talen in de EU. De hoorzitting vormt het sluitstuk van een grootschalige openbare raadpleging over meertaligheid die eind vorig jaar werd gelanceerd en tot een van de meest populaire opinieonderzoeken ooit over EU-beleidsmaatregelen is uitgegroeid. De Commissie wil haar taalbeleid aanpassen aan een EU met meer dan 450 miljoen burgers en ongeveer 60 verschillende moedertalen. Bij de onlineraadpleging, die tussen september en november 2007 plaatshad, werd het standpunt ingewonnen van individuele burgers, bedrijven, deskundige organisaties en beleidsmakers over de beleidsmaatregelen en activiteiten van de Commissie op het vlak van meertaligheid.


Volgens Leonard Orban, Europees commissaris voor Meertaligheid, "is het de eerste keer dat de burgers zich over het taalbeleid hebben kunnen uitspreken en zich bij het eindresultaat betrokken voelen. Meertaligheid is een grensoverschrijdend beleid waarbij alle lagen van de samenleving betrokken zijn. Het is mijn bedoeling de katalysator van dit beleid te zijn".

De respons op de raadpleging was zowel in de EU als elders enorm: er kwamen bijna 2500 reacties binnen in alle 23 officiële talen van respondenten uit 58 landen.

De resultaten van de onlineraadpleging worden vandaag voorgesteld tijdens de openbare hoorzitting waarbij de aanwezigen met de Commissie een open debat over meertaligheid kunnen aangaan.

De meeste respondenten van het online-opinieonderzoek waren van oordeel dat:

de taalverscheidenheid in de EU een belangrijke troef is;
de media een intercultureel maatschappelijk model moeten promoten waarbij de nadruk wordt gelegd op tolerantie en niet op confrontatie;
de kosten van 23 officiële talen geen verloren geld zijn.

Ruim 200 personen – vertegenwoordigers van plaatselijke en regionale administratieve instanties, onderwijsinstellingen, EU-instellingen en ngo's die op het gebied van jeugdzaken, onderwijs en cultuur actief zijn – nemen aan de hoorzitting deel, die online in real time op de onderstaande website kan worden gevolgd.

De resultaten van de besprekingen zullen worden verwerkt in een nieuw beleidsdocument van de Commissie dat in september 2008 wordt goedgekeurd en waarin de rol van talen in een steeds meertaliger Europa zal worden besproken en gepreciseerd.

De resultaten van de openbare raadpleging evenals documentatie over de openbare hoorzitting vindt u op het volgende adres:

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/consult/index_en.html





GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?