AA
(14/12/07) De Europese Commissie en JT International (Japan Tobacco) ondertekenen een akkoord voor 15 jaar ter bestrijding van smokkel en namaak van sigaretten









De Europese Commissie, 26 lidstaten van de Europese Unie[1] en JT International (JTI) hebben vandaag een meerjarenakkoord aangekondigd om smokkel en namaak van sigaretten op een efficiënte manier te bestrijden. Dank zij dit akkoord zal JTI met de Europese Commissie, haar bureau voor fraudebestrijding (OLAF) en rechtshandhavingsinstanties samenwerken bij de bestrijding van smokkel en het probleem van namaaksigaretten. Dit akkoord bepaalt dat JTI aanzienlijke bedragen zal betalen die oplopen tot ongeveer 400 miljoen USD over een periode van 15 jaar. "Ik juich de afronding van de onderhandelingen over dit belangrijke akkoord toe; het is in het voordeel van de EU omdat haar financiële belangen worden beschermd", zo verklaarde de Voorzitter van de Commissie José Manuel Barroso. "Dit akkoord is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen smokkel en namaak van sigaretten", aldus vice-voorzitter Siim Kallas, belast met fraudebestrijding. "Smokkel- en namaakproducten benadelen iedereen: regeringen, consumenten en legale bedrijven. Dank zij dit akkoord zullen de Europese Commissie en de lidstaten beter gewapend zijn in de strijd tegen de illegale handel in sigaretten die jaarlijks zorgt voor een aanzienlijke derving van belastinginkomsten en douanerechten. Het akkoord biedt de wereld een krachtig signaal dat overeenkomsten tussen autoriteiten en het bedrijfsleven om illegale handel te bestrijden effectief zijn en aanzienlijke voordelen opleveren" voegde hij hieraan toe.


Bestrijding van namaak

Om verschillende redenen beschouwen de Commissie en de EU-lidstaten bredere maatregelen ter bestrijding van namaak en smokkel als prioritair. Op dit moment derven de Europese Gemeenschap en de lidstaten honderden miljoenen euro's aan belastingen op namaaksigaretten. Ook ontstaat er door namaak en smokkelpraktijken een parallelle toeleveringsketen die de legale distributiekanalen overspoelt en in gevaar brengt met illegale producten en die op een oneerlijke manier concurreert met echte producten, die verspreid worden via legale distributiekanalen.

Hoewel de smokkel van JTI-sigaretten in de voorbije jaren sterk is verminderd, vormen namaaksigaretten een toenemende bedreiging voor de Europese Gemeenschap en de lidstaten. Bijgevolg heeft de Commissie aangekondigd dat zij in de strijd tegen illegale handel in sigaretten zal voortbouwen op bestaande maatregelen door: - wereldwijd in nauwe samenwerking met de lidstaten en de rechtshandhavingsambtenaren van gevoelige gebieden strenge onderzoeken in te stellen naar de namaak van sigaretten; - de productie van namaaksigaretten tegen te gaan om te voorkomen dat namaaksigaretten de Europese Gemeenschap binnenkomen; en - te streven naar inbeslagneming van namaaksigaretten in de Europese Gemeenschap en registratie hiervan om de herkomst van het product en andere relevante gegevens te achterhalen.

Bestrijding van smokkel en het witwassen van geld: Ken je klanten en opsporen en traceren

Het akkoord steunt op de inspanningen van alle partijen en stelt nieuwe en vernieuwende procedures voor om te voorkomen dat producten van JTI terechtkomen in smokkelkanalen in Europa en de rest van de wereld. Uit dit akkoord blijkt dat een gemeenschappelijk akkoord waardoor belangrijke fabrikanten als JTI en de Europese rechtshandhavingsinstanties hun middelen bundelen en nauwer gaan samenwerken, een belangrijke bijdrage levert aan het succes in de bestrijding van smokkel en namaak van sigaretten.

Naast het reeds bestaande beleid van JTI om de belastingwetgeving na te leven, omvat het akkoord strenge, door alle partijen goedgekeurde bepalingen die voorzien in een mechanisme voor langdurige preventie van grootschalige smokkel van echte sigaretten van JTI op de Europese markt. Krachtens het akkoord wordt van JTI verwacht dat het bedrijf zijn huidige procedure voor de selectie en controle van zijn klanten verder uitbouwt, dat het zijn manier van opsporen en traceren van bepaalde verpakkingen verbetert en dat het de Europese rechtshandhavingsinstanties meer steunt in hun strijd tegen de illegale handel in sigaretten. JTI stemt toe zijn verkoop te beperken tot volumes die overeenkomen met de legitieme marktvraag. Ook de bestaande nalevingsprogramma's van JTI zijn in dit akkoord verwerkt en uitgebouwd tot een algemeen contractkader.

De invoer van gesmokkelde sigaretten in de Europese Gemeenschap is altijd een van de belangrijkste zorgen van de Europese Commissie geweest. Om deze reden is de Europese Gemeenschap streng gaan optreden tegen sigarettensmokkel. De inspanningen op het gebied van rechtshandhaving hebben tijdens de afgelopen jaren geleid tot een vermindering van de hoeveelheid sigaretten die de EU wordt binnengesmokkeld. De Europese Commissie heeft vastgesteld dat constructieve en toekomstgerichte akkoorden, zoals dit akkoord met JTI, een nuttig hulpmiddel zijn voor het aanpakken van deze problemen.

Het initiatief omvat onder meer verstrekkende productopsporingsmethodes waardoor het voor de rechtshandhavingsinstanties gemakkelijker wordt het punt te bepalen waar het echte product in de illegale distributiekanalen terechtkomt. Overeenkomstig het akkoord zal JTI bepaalde verpakkingen merken met de kleinhandelsmarkt van bestemming, de "master cases"[2] merken met machineleesbare streepjescodes en andere procedures toepassen die nuttig zijn voor de opsporing en tracering van zijn producten.

Deze verplichtingen, die overeenstemmen met de smokkelbestrijdingsmaatregelen van het WHO-Kaderverdrag inzake Tabaksontmoediging, vormen een belangrijk gezamenlijk opsporings- en traceringinitiatief dat de inspanningen van de EU om dit kaderverdrag uit te breiden met een krachtig protocol inzake de illegale handel in tabaksproducten, ten goede zal komen.

Verplichtingen volgens het akkoord

Gedurende een aantal jaren zullen de Europese Gemeenschap en de deelnemende lidstaten aanzienlijke bedragen ontvangen. De som die JTI volgens het akkoord moet betalen bedraagt in totaal 400 miljoen USD gedurende een periode van 15 jaar.

Verder garandeert JTI krachtens het akkoord betalingen te verrichten wanneer binnen de Europese Gemeenschap een hoeveelheid van zijn echte producten in beslag genomen wordt, die de overeengekomen hoeveelheden overschrijdt. Deze betalingen worden verricht ongeacht of JTI al dan niet schuld draagt. Alle deelnemende lidstaten hebben recht op deze betalingen.

Krachtens de overeenkomst zijn eventuele toekomstige gerechtelijke procedures tegen JTI voor burgerlijke vorderingen op grond van gedragingen in het verleden met betrekking tot de productie, verkoop, distributie of opslag van sigaretten, uitgesloten. Op 18 april 2007 heeft JTI de Gallaher group overgenomen. De partijen hebben een kader en een tijdschema vastgesteld waarbinnen JTI voormalige entiteiten van Gallaher met de bepalingen van de overeenkomst in overeenstemming zal brengen zodat zij volledig onder het toepassingsgebied van deze overeenkomst vallen.

Andere toekomstige overeenkomsten

De Commissie is steeds bereid tot onderhandelen met fabrikanten die de nodige investeringen willen doen ter verbetering van de strijd tegen illegale handel in hun producten en aanverwante criminele activiteiten, zoals het witwassen van geld. Fabrikanten zijn medeverantwoordelijk in de strijd tegen illegale handel in hun producten, waarbij zij volledig samenwerken met de desbetreffende overheidsinstanties. Dit akkoord moet daarom dienen als model voor andere sigarettenfabrikanten die deze verantwoordelijkheid nog niet op zich hebben genomen.

Achtergrond

In de onderhandelingen met JTI werden de Europese Gemeenschap en de lidstaten door de Commissie vertegenwoordigd. De Juridische Dienst en OLAF hebben de onderhandelingen gevoerd voor de Commissie. Op 9 juli 2004 hebben de EG en tien lidstaten een akkoord ter bestrijding van smokkel en namaak met sigarettenfabrikant Philip Morris International gesloten

(IP/04/882).

Het akkoord en de daaraan gehechte bijlagen zijn beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/anti_fraud/budget/cig_smug/2007_en.html


[1] De volgende lidstaten zijn deelnemende lidstaten ingevolge het akkoord: Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zweden en Spanje.

[2] "master case": verpakking voor circa 10.000 sigaretten.












GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?