AA
(13/11/07) Jaarlijks oordeel Rekenkamer over EU-rekeningen en betalingen brengt door de Commissie te volgen weg in kaart

De Europese Commissie verheugt zich over het oordeel van de Rekenkamer dat de rekeningen een getrouw beeld geven van de financiële situatie van de Gemeenschappen. Met betrekking tot de betalingen neemt de Commissie nota van de verbeteringen die tot nu toe zijn tot stand gebracht en stemt zij ermee in dat naar aanleiding van de vaststelling van de accountants dat het risico op fouten bij sommige belangrijke beleidsterreinen nog steeds te hoog is, extra maatregelen moeten worden genomen om dit risico te verminderen.

STRENG TOEZICHT OP MET NAME STRUCTUURFONDSEN

"Ik stel met tevredenheid vast dat de Rekenkamer momenteel haar instemming verleent voor meer dan 40% van het totale aantal betalingen. Ter vergelijking: vorig jaar heeft de Rekenkamer ongeveer een derde van de betalingen goedgekeurd, en drie jaar geleden slechts 6%. Voor de meeste landbouwuitgaven liggen de fouten thans onder de materialiteitsdrempel. Voorts blijkt uit het scorebord dat op het gebied van de rechtstreeks door de Commissie beheerde beleidsterreinen - intern beleid en externe acties - verbeteringen werden tot stand gebracht," aldus Siim Kallas, vice-voorzitter van de Europese Commissie bevoegd voor Administratieve Zaken, Audit en Fraudebestrijding.

Hij voegde hieraan toe: "We streven ernaar het risico op fouten, zowel op het niveau van de EU als binnen de lidstaten, te verminderen. Het is mijn bedoeling op alle punten vooruitgang te boeken, en in het bijzonder met betrekking tot de Structuurfondsen waar we niet zullen aarzelen de betalingen aan nationale autoriteiten stop te zetten indien hun controlesystemen niet naar behoren werken. Recentelijk werden bijvoorbeeld de betalingen aan het Verenigd Koninkrijk ten belope van een bedrag van 1,7 miljard euro opgeschort."

BOEKHOUDING VAN DE EU GEEFT GETROUW BEELD

In haar jaarverslag geeft de Europese Rekenkamer een grotendeels positief advies over de rekeningen van de EU. De Rekenkamer heeft bevestigd dat "de rekeningen op alle materiële punten een getrouw beeld geven van de financiële situatie van de Europese Gemeenschappen en van de resultaten van hun verrichtingen". Dit jaar bedraagt het nettofoutenpercentage 0,7% van de nettopassiva.

Betalingen: op sommige beleidsterreinen is het risico nog steeds te hoog

De Rekenkamer geeft ook haar advies over de regelmatigheid van de betalingen die bestemd zijn voor en afkomstig zijn van de EU (dus de zogeheten "onderliggende verrichtingen"). De Rekenkamer stelt vast dat er te veel fouten voorkomen in de betalingen aan individuele begunstigden van verscheidene uitgavenposten van de EU.

In sommige gevallen worden deze betalingen verricht door de Europese Commissie (bijvoorbeeld op het vlak van onderzoek, onderwijs en cultuur), door landen die geen lid zijn van de EU en internationale organisaties (bv. bij externe bijstand), maar meestal – voor niet minder dan 80% van de EU-begroting – worden de betalingen uitgevoerd door de EU-lidstaten (Structuurfondsen en gedeeltelijk landbouw), onder de algemene verantwoordelijkheid van de Europese Commissie.

De Rekenkamer zet het licht op groen wanneer het foutenrisico 2% of minder bedraagt, hetgeen het geval is voor de meeste landbouwuitgaven, administratieve uitgaven en het grootste deel van de pretoetredingssteun. De Rekenkamer gaf geen ongekwalificeerde betrouwbaarheidsverklaring over de resterende uitgavenposten van de EU.

DE KANS OP FOUTEN VERMINDEREN

De Europese Commissie neemt maatregelen om het risico op en de gevolgen van fouten te verminderen.

* De Commissie is voornemens tegen het einde van het mandaat van de Commissie-Barroso aan de Rekenkamer een grondslag te verstrekken waarop deze zich vervolgens kan baseren voor het geven van een positieve betrouwbaarheidsverklaring.

* De Commissie streeft naar een gestage verbetering van de controlesystemen en werkt hierbij nauw samen met alle lidstaten om ervoor te zorgen dat hun controles doeltreffender worden. Er wordt een tweejarig actieplan ten uitvoer gelegd dat tot doel heeft alle lacunes tussen deze controlesystemen weg te werken. Voorts is de aanzet gegeven van een door de Rekenkamer aanbevolen geïntegreerd controlekader.

* De soorten fouten die door de Rekenkamer werden vastgesteld, worden door de Commissie onderzocht om na te gaan of verdere verbeteringen van de controles noodzakelijk zijn, rekening houdend met de kosten van controles ter plaatse.

Nederlandstalige samenvatting van het rapport 2007

Meer uitgebreide informatie

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?