AA
(12/12/07) Handvest voor Grondrechten is voortaan bindend

Het Handvest werd reeds in 2000 in Nice opgemaakt en ondertekend maar krijgt vanaf de inwerkingtreding van het Hervormingsverdrag in 2009 ook rechtskracht. Alle burgers kunnen de fundamentele rechten vanaf dan dus afdwingen voor het Hof van Justitie in Luxemburg.

Het Handvest is het eerste juridisch bindende document dat op internationaal niveau wordt aangenomen en dat niet alleen politieke rechten, maar ook sociale en milieurechten waarborgt. Europa is voortaan beter toegerust om de strijd voor de vrijheid, de vrede en de democratie te voeren.

De rechten zijn geordend in zes grote hoofdstukken:

- Waardigheid van de persoon

- Vrijheid

- Gelijkheid

- Solidariteit

- Burgerschap

- Gerechtigheid

Ze berusten meer in het bijzonder op de fundamentele rechten en vrijheden die erkend worden door de Europese Conventie van de rechten van de mens, de grondwettelijke tradities van de lidstaten van de Europese Unie, het Europees Sociaal Handvest van de Raad van Europa en het Handvest van de sociale grondrechten van de werknemers van de Europese Gemeenschap, naast andere internationale overeenkomsten die door de Europese Unie of haar lidstaten ondertekend zijn.

Reeds in 2000 engageerden de drie Europese instellingen zich om de waarden die heersen in de Europese Unie te verankeren in een Handvest voor Grondrechten. Het was toen nog niet bindend, terwijl het nu onderdeel uitmaakt van het primaire recht van de EU.

De volledige tekst is hier raadpleegbaar.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?