AA
(09/01/08) Verklaring van het Sloveens voorzitterschap namens de Europese Unie bij de derde verjaardag van de ondertekening van het algemene vredesakkoord (CPA) voor Sudan op 9 januari 2005

De Europese Unie neemt de derde verjaardag van de ondertekening van het algemene vredesakkoord (CPA) te baat om te wijzen op het uitnemende belang dat door haar aan dit instrument wordt gehecht.

Het CPA kan gelden als een historisch succes van het Sudanese volk. Het heeft een einde gemaakt aan meer dan twee decennia van burgeroorlog. De vreedzame en democratische hervormingen die erin zijn afgesproken, vormen kansen op vooruitgang voor geheel Sudan.

De Europese Unie is ervan overtuigd dat de partners in de regering van nationale eenheid in staat zullen zijn leiderschap te tonen door op vreedzame wijze problemen en hinderpalen om te zetten in kansen en door in een geest van wederzijds vertrouwen, respect en vastbeslotenheid de uitvoering van het algemene vredesakkoord te versterken.

De Europese Unie moedigt de Nationale Congrespartij en de Bevrijdingsbeweging van het Sudanese volk aan, samen te werken om de doelstellingen van het CPA te bereiken en er daarbij rekening mee te houden dat een vreedzaam, democratisch, welvarend en verenigd Sudan, waar alle inwoners zonder discriminatie en met de volledige eerbiediging van hun rechten, in vrede kunnen leven, meer omvat dan de betrekkingen tussen het noorden en het zuiden van het land.

De Europese Unie hecht een groot belang aan de evaluatiecommissie (AEC) als het belangrijkste orgaan om toe te zien op en vooruitgang te boeken bij de uitvoering van het algemene vredesakkoord. De AEC is een belangrijk instrument ten dienste van de dialoog tussen de partijen en enkele van de voornaamste internationale partners bij het CPA. De Europese Unie wijst erop dat het haar bedoeling is om de rol van de AEC verder te versterken ten einde de volledige uitvoering van het CPA te waarborgen.

Voorts blijft van belang dat vooruitgang wordt geboekt met de uitvoering van de oostelijke vredesovereenkomst en moet er meer worden gedaan om het conflict in Darfur op vreedzame wijze op te lossen.

Ten aanzien van Darfur moeten alle verantwoordelijke partijen zich er namelijk toe verbinden de vijandelijkheden onmiddellijk te staken en opnieuw serieuze politieke onderhandelingen aan te gaan. Hierbij speelt UNAMID een wezenlijke rol, waarbij alles in het werk moet worden gesteld om tot een volledige ontplooiing van deze missie te komen. Opdat in de behoeften van de mensen in Darfur kan worden voorzien, moet gezorgd worden voor volledige en veilige toegang voor de humanitaire hulpverlening.

Het algemene vredesakkoord biedt uitzicht op een vreedzaam, stabiel en welvarend Sudan, en als zodanig is het zowel voor het eigen land in zijn geheel als voor de bredere regio van wezensbelang. De Europese Unie verwacht dat de partijen hun wederzijdse verplichtingen uit hoofde van het CPA zullen nakomen.

De Europese Unie blijft een geëngageerde partner bij de uitvoering van het algemene vredesakkoord en bij alle inspanningen om het volk van Sudan vrede en ontwikkeling te brengen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?