AA
(08/01/08) Verklaring van het Sloveens voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in Kenia

De EU veroordeelt het recente geweld in Kenia. De EU dringt er bij de leiders van alle politieke partijen op aan de grootste terughoudendheid te betrachten en af te zien van ieder optreden of commentaar dat meer geweld in de hand zou kunnen werken. De Kenianen hebben hun stemrecht op 27 december op een waardige manier uitgeoefend. Nu de verkiezingsuitslag wordt betwist, mogen zij verwachten dat hun mensenrechten worden geëerbiedigd.

De EU verzoekt de Keniaanse leiders in te gaan op de opmerkingen die EU-waarnemers, het Keniaanse maatschappelijk middenveld en andere internationale waarnemers hebben geuit over het eerlijke verloop van de verkiezingen. De EU verwacht dat alle partijen een dialoog zullen aangaan en alles in het werk zullen stellen om een politieke oplossing te vinden. De EU is bereid het resultaat van dat proces te steunen.

Het verheugt de EU dat de Afrikaanse Unie bereid is Kenia te helpen zoeken naar een uitweg uit de huidige crisis. De Keniaanse autoriteiten zouden dit aanbod van goede diensten moeten aangrijpen. De EU steunt ook andere, soortgelijke pogingen van Afrikaanse landen.

In de tussentijd zullen de EU-landen en de Europese Commissie individueel en collectief tegemoetkomen aan de humanitaire behoeften van Kenianen die door het recente geweld ontheemd zijn geraakt.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië , en de EVA-landen IJsland en Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?