Persberichten

AA
Europees parlement verzet zich tegen machtsmisbruik EP-voorzitter Schultz

Het Europees parlement stemde vandaag over de kwijting over 52 jaarrekeningen van alle Europese instellingen, behalve over die van het Europees parlement zelf. Dankzij felle tussenkomsten van Europees parlementsleden Bart Staes (Groen) en Ingeborg Graessle stemde een grote meerderheid van het EP uiteindelijk voor het uitstellen van dit kwijtingsrapport. De reden is dat EP-voorzitter Martin Schultz, tevens de socialistische kandidaat voor de post van voorzitter van de Europese Commissie, een kritische paragraaf uit het rapport had laten schrappen.

Staes, vice-voorzitter van de bevoegde commissie budgetcontrole (CONT) noemde deze vorm van censuur "ongehoord, zonder precedent en onacceptabel". Staes sprak daarbij ook op gezag van de CONT-voorzitter het Duitse liberaal Michael Theurer, die niet aanwezig kon zijn bij de stemmingen en eerder al schriftelijke aan Schultz had laten weten de gang van zaken onacceptabel te vinden. "Schultz wordt in de bewuste paragraaf door de commissie budgetcontrole bekritiseerd omdat hij informatie heeft achtergehouden en dat zinde hem blijkbaar niet," aldus Staes.

De paragraaf die Schultz wilde laten schrappen was deze:

47. Criticises the fact that an OLAF Supervisory Committee report to Parliament's Committee on Budgetary Control was not forwarded to it by the President but, rather, was held back for more than two months; criticises the fact that there was a three-month delay before Parliament's Administration forwarded witness summonses from a Belgian court to the three Members concerned; criticises the fact that the Committee on Budgetary Control was hampered in its work because a hearing on the work of the Task Force for Greece was cancelled and a hearing on 'Governance — the European Commission as administrative authority' was held up for more than a year;

Staes: "Het gaat over informatie over onder andere de zaak Dalligate, informatie die wij als budgetcontrole commissie nodig hadden omdat wij toezicht op het functioneren van de antifraudedienst OLAF moeten houden. Het was net deze dienst die in de zaak Dalligate ernstige fouten maakte. Die informatie achterhouden door Schultz, was dus eigenlijk het belemmeren van het parlementaire werk en daarom uitten we in het kwijtingsrapport kritiek op de wijze van besturen van het EP-voorzitterschap. Voor zover ik weet is het nog nooit gebeurd. Het is van belang op te merken dat het de voorzitter zelf is die kwijting krijgt van het parlement. Schultz stelde zich dus op als rechter én partij en dat kan niet. Als dit de wijze is waarop Schultz, als hij het schopt tot de nieuwe Barroso, met macht omgaat, dan belooft dat weinig goeds voor de Europese Unie. Democratie is gebaat bij maximale transparantie en openheid. Schulz moet de schijn van belangenverstrengeling voorkomen, maar slaagt daar onvoldoende in."

Een meerderheid van het EP stemde al voor een passage die Schultz oproept om, net als enkele eurocommissarissen dat doen omdat ze campagne gaan voeren, tijdelijk afstand te doen van zijn voorzitterschap. Maar omdat de eindstemming van de kwijting is uitgesteld, is deze stemming nog niet officieel bekrachtigd. Het voorzitterschap neerleggen door Schultz, is een oproep die de Europese groene fractie al eerder deed. “Terecht”, stelt Staes vast, “want Schulz blijkt zijn naaste medewerkers hoge functies in het Europarlement te willen geven en zet hen bovendien in voor de eigen campagne die hij voert voor zijn volgende baan.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?