Persberichten

AA
Onrust over Europees verbod op ruilhandel zaden voorbarig, onrust over privatisering van collectief zaaigoed terecht

In de week van 6 mei zal de Europese Commissie nieuwe wetgeving voorstellen omtrent de productie en handel in zaden van planten en/of landbouwgewassen. "Er is de laatste dagen veel begrijpelijke onrust ontstaan over de implicaties van deze wetgeving, maar niet altijd omwille van de correcte feiten," zegt Europees parlementslid Bart Staes (Groen), "Ook Europese groenen zijn al jaren verontrust over het privatiseren van zaaigoed. De machtsconcentratie op deze markt en op landbouwgebied is een al jaren groeiende trend die ongezond is. Dus in het kader van de nieuwe zadenverordening is de boodschap dat waakzaamheid en democratisch strijd hard nodig blijven."

De afgelopen dagen doken in verschillende Europese landen berichten op dat "de Europese Commissie land- en tuinbouwers in de toekomst wil verplichten standaard zaadgoed te gebruiken," dat dit ten koste zou gaan van "zeldzame en oude variëteiten", dat de teelt ervan, ook door private tuiniers, strafbaar zal worden. Tot slot zouden "hobbytuiniers hun zelfgekweekt zaaigoed zelfs niet meer mogen wegschenken".

Staes: "Dit soort van voornemens van de Europese Commissie zouden ronduit absurd zijn en zouden onder geen enkel beding goedgekeurd kunnen worden. Maar volgens een draft versie die ik heb gezien kloppen bovenstaande beweringen niet. Er staat bijvoorbeeld expliciet dat ruilhandel buiten de regulering valt, en dat er uitzonderingen moeten komen voor lokale en kleinschalige producenten. Dat betekent niet dat alles koek en ei is. De Europese groenen gebruikten achter de schermen hun invloed om het voorstel bij te sturen. De Europese Commissie zal in de week van 6 mei het zadenvoorstel officieel bij het Parlement en de Raad van Ministers indienen. We zullen dan zien op welke vlakken we dat politiek moeten veranderen dan wel bestrijden."

Staes: "Wat cruciaal is, is dat burgers en maatschappelijke organisaties zich informeren en veel meer druk uitoefenen op politici en zich verzetten tegen het monopoliseren van de mondiale voedselproductie door enkele multinationals en lobbygroepen, tegen het steeds verder privatiseren van zaaigoed, de machtsconcentratie in die cruciale handel, de steeds verdere uitbreiding van een grootschalige landbouw van monoculturen, die op termijn ongezond is voor landbouwgrond, biodiversiteit en voor de mens. Het is ook precies de reden waarom ik mij verzet tegen de introductie van GGO's in de Europese landbouw. Laat ons samen in het verzet komen. De aarde is niet te koop!"

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?