Persberichten

AA
Ontslag voorzitter Europees voedselveiligheidsagentschap bevestigt zorgen van Europese groenen

De voorzitter van de raad van bestuur van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA), Diána Bánáti, heeft ontslag genomen na hevige politieke druk van het Europees Parlement, onder aanvoering van de Groenen. Reeds in september 2010 vroeg de Europese groene fractie het ontslag van Bánáti wegens vergaande belangenverstrengeling. Morgen stemt het EP over het wel of niet verlenen van kwijting over de begroting van EFSA en andere Europese agentschappen.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen) is verheugd over dit ontslag: "Je kunt je alleen maar afvragen waarom het nog bijna twee jaar moest duren vooraleer men deze stap nam. Bij mijn bezoek vorige week aan EFSA erkende men dat zelfs maar de schijn van belangenverstrengeling onwenselijk is. Dit ontslag is dus pas een eerste stap: alle adviseurs of leidinggevenden bij EFSA en andere Europese agentschappen moeten het algemeen belang dienen en niet private belangen."

Staes: "Het EFSA neemt zeer belangrijke besluiten en adviezen, die raken aan winsten van multinationals maar ook aan de volksgezondheid van 500 miljoen Europese burgers en aan de biodiversiteit. Het EFSA adviseert de EU bijvoorbeeld ook over het wel of niet kunnen toelaten van genetisch gemanipuleerde organismen op de markt. Zo'n instituut moet volstrekt neutraal zijn en boven elke twijfel verheven staan."

Danati had verzwegen dat zij ook lid was van de raad van bestuur van het 'International Life Science Institute', een machtige lobby-organisatie voor 400 multinationals uit de voedsel- en agro-industrie, zoals Monsanto, Syngenta, Dupont, Nestlé en Kraft.

Staes: "Dit soort van infiltratie van commerciële en industriële belangen van EFSA, ondermijnt volledig de onafhankelijkheid én geloofwaardigheid van EFSA. Het druist ook in tegen de oorspronkelijke bedoeling van dit agentschap. Ik was tien jaar geleden nauw betrokken bij de onderhandelingen rond de oprichting van EFSA, onder Belgisch EU-voorzitterschap, destijds een direct gevolg van diverse Europese voedselschandalen als de BSE-crisis en de dioxine-crisis. De afspraak was toen dat de geest van de organisatie absolute neutraliteit moest zijn."

Staes: "Eind maart stemde de commissie begrotingscontrole van het EP al tegen het verlenen van kwijting aan het EFSA, met name omwille van de voortdurende voorbeelden van belangenverstrengeling. Harry Kuiper bijvoorbeeld, hoofd van het GGO-panel van EFSA, onderhoudt nog steeds stevige banden met ILSI. "

"We roepen Commissie-voorzitter Barroso op eindelijk eens de problemen in sommige Europese agentschappen serieus aan te pakken. Ook bij het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en anderen bestaat dit soort van belangenvermenging. Het is cruciaal dat - zeker op de Europese feestdag van 9 mei - de Europese instellingen er alles aan doen om hun geloofwaardigheid te behouden of te herstellen.

Om de politieke druk hoog te houden, hoop ik dat morgen een meerderheid van het parlement de goedkeuring van de jaarrekeningen van in ieder geval EFSA en EMA zal uitstellen".

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?