Persberichten

AA
Europees Parlement legt speculatie aan banden

Het Europees Parlement heeft vandaag heldere lessen getrokken uit de mondiale kredietcrisis en de Europese schuldencrisis. Onder aanvoering van de groene fractie stemde het parlement voor het verbieden van ongedekte Credit Default Swaps (CDS) op staatsobligaties en voor het aan banden leggen van naked short selling . Dat is goed voor de stabiliteit van financiële markten en belastingbetalers, vindt Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

Credit Default Swaps verzekeren de houders van obligaties tegen betalingsproblemen van overheden en bedrijven. Deze derivaten worden echter ook gekocht door speculanten die zelf geen obligaties bezitten. “Wie kredietverzuimswaps bezit zonder onderliggend belang, is juist gebaat bij paniek op de financiële markten”, aldus Staes. “Want wanneer de twijfel groeit over het vermogen van een land om zijn schulden af te betalen, stijgen de CDS immers in waarde. Het is alsof je een brandverzekering afsluit op het huis van je buurman. Je krijgt er dan belang bij dat zijn huis afbrandt en je kunt zelfs in de verleiding komen om het zelf aan te steken."

"De windhandel in CDS heeft de crisis rond de schulden van Griekenland en andere eurolanden niet veroorzaakt, maar wel sterk verergerd. Volgens het EP mogen speculanten alléén Griekse CDS kopen als ze ook daadwerkelijk Griekse staatsobligaties bezitten. Zo wordt gokken op een Grieks faillissement lastig gemaakt", aldus Staes. "Speculanten op de financiële markten profiteren te makkelijk van dit soort perverse handel, terwijl Europese belastingbetalers bloeden. Ik ben dan ook tevreden dat het Europarlement het voorstel van mijn Franse fractiegenoot Pascal Canfin heeft overgenomen om het bezit van ongedekte CDS op staatsobligaties te verbieden. Hopelijk kan ook de Raad van Ministers daarvan overtuigd worden in de komende onderhandelingen."

Het Europarlement stelt ook paal en perk aan een andere speculatieve praktijk: naked short selling . Dat is het verkopen van effecten die je niet in bezit of in leen hebt in de hoop dat hun koers gedaald is tegen de tijd dat je ze moet leveren aan de koper. "Het parlement wil dat handelaren die short gaan in aandelen of staatsobligaties nog dezelfde dag zeker stellen dat zij deze effecten daadwerkelijk kunnen leveren. Dat beperkt de mogelijkheid om te speculeren op een koersdaling. Hedgefunds die tot nu toe de aankoop van ongedekte CDS combineerden met naked short selling van staatsobligaties zullen op een andere manier hun geld moeten verdienen", concludeert Staes.

De door het parlement geamendeerde ontwerpverordening voorziet ook in grotere transparantie van financiële markten. De nieuwe Europese toezichthouder, de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten, krijgt bovendien de mogelijkheid om de effectenhandel verder aan banden te leggen als de stabiliteit van de markten in het geding is.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?