AA
Overschrijding grenswaarden fijn stof in België (Schriftelijke vraag E-1324/06)

Volgens bijlage III van Richtlijn 1999/30/EG mogen de grenswaarden van fijn stof ('zwevende deeltjes') van 50 microgram per kubieke meter lucht maximaal 35 keer per jaar worden overschreden. Eind februari 2006 al werd die grens in Charleroi overschreden. Andere gemeenten zoals Zwijndrecht en Evergem zaten toen al aan respectievelijk 27 en 25 keer de overschrijding van deze waarden.


Hoewel de overheden van België werken aan plannen op lange termijn, kan men deze opmerkelijke graad van vervuiling moeilijk toedekken. Reagerend op deze cijfers stelde de federale minister van Leefmilieu dat het 'onwaarschijnlijk' is dat België hiervoor door Europa beboet zal worden.


Artikel 11 van deze richtlijn bepaalt het volgende: "De lidstaten stellen sancties vast op inbreuken op de krachtens deze richtl?n vastgestelde nationale bepalingen.

De sancties moeten doeltreffend, evenredig en afschrikkend zijn."


Heeft de Commissie inmiddels kennis genomen van de sancties die door België zijn vastgesteld?


Zijn deze voldoende 'doeltreffend, evenredig en afschrikkend'?


Kan de Commissie meedelen of België inderdaad zijn zelf vastgestelde sancties naleeft en oplegt?


Welke actie zal de Commissie ondernemen ten aanzien van de gewestelijke en federale overheden van België die er - zo leert althans het geval Charleroi - niet in zullen slagen om zich aan de door Richtlijn 1999/30/EG opgelegde grenswaarden inzake fijn stof te houden?


Als de Commissie geen actie onderneemt, kan zij dan argumenteren waarom zij dat niet doet?


***


ANTWOORD VAN COMMISSARIS DIMAS (22 mei 2006)



De bij Richtlijn 1999/30/EG van de Raad ingestelde grenswaarden voor zwevende deeltjes (PM10) zijn van toepassing sedert 1 januari 2005 en mogen sedertdien niet meer worden overschreden. Elke in 2005 geconstateerde overschrijding moet door de lidstaten bij de Commissie worden gemeld uiterlijk op 30 september 2006, en op dat moment wordt een volledige evaluatie gemaakt voor alle lidstaten.


De Commissie is niet in kennis gesteld van de door België vastgestelde straffen in geval van overtreding van de uit de omzetting van Richtlijn 1999/30/EG van de Raad voortvloeiende voorschriften, en zal die informatie derhalve opvragen.


Met betrekking tot de maatregelen die de Commissie neemt wanneer de grenswaarden worden overschreden, wordt het geachte Parlementslid verwezen naar de eerste alinea van dit antwoord.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?