AA
Regelgeving m.b.t. vrachtluchthavens en vrachtluchtverkeer (Schriftelijke vraag E-1520/05)

In antwoord op vraag E-0472/05 geeft de Commissie te kennen dat ze vanaf april 2006 zal kunnen voorzien in een lijst met onveilige luchtvaartmaatschappijen uit derde landen.

Kan de Commissie meedelen of een en ander ook geldt voor luchtvaartmaatschappijen die uitsluitend vracht vervoeren? Zal er met andere woorden vanaf april 2006 ook een publieke lijst beschikbaar zijn met onveilige vrachtluchtvaartmaatschappijen?

Kan de Commissie aanvullend meedelen of de Europese concurrentieregels geldend voor passagiersluchthavens dezelfde zijn als voor luchthavens waar uitsluitend vracht wordt vervoerd en of deze luchthavens onderworpen zijn aan de plicht om gelijkvormige gedetailleerde jaarverslagen publiek te maken?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS BARROT (24 juni 2005)

In haar antwoord op vraag E-0472/05 heeft de Commissie aangekondigd dat zij in staat is vanaf april 2006 een jaarlijks verslag te publiceren met een analyse van alle informatie ontvangen uit hoofde van Richtlijn 2004/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 april 2004 inzake de veiligheid van luchtvaartuigen uit derde landen die gebruik maken van luchthavens in de Gemeenschap.

Deze informatie betreft de inspecties van alle luchtvaartuigen van derde landen met uitzondering van staatsluchtvaartuigen, zoals gedefinieerd in het Verdrag van Chicago, en luchtvaartuigen met een maximumstartgewicht van minder dan 5 700 kg die niet gebruikt worden voor commercieel luchtverkeer.

Het jaarlijkse verslag van de Commissie zal derhalve eveneens informatie bevatten over uitsluitend voor het vervoer van vracht bestemde luchtvaartuigen die in het kader van de richtlijn aan een platforminspectie werden onderworpen.

De Commissie kan bevestigen dat, zoals de zaken thans staan, voor passagiersluchthavens en luchthavens waar uitsluitend vracht wordt vervoerd dezelfde Europese concurrentieregels gelden.

Bij de concrete toepassing van deze regels moet natuurlijk rekening gehouden worden met de situatie van elke markt en de relevante omstandigheden van elk individueel geval.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?